Χέλμουτ Κόλ: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπεί στο ευρώ-Βιβλίο σοκ…!!!

ypernomarhia November 2, 2014 Comments Off on Χέλμουτ Κόλ: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπεί στο ευρώ-Βιβλίο σοκ…!!!

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ επιτίθεται σε ένα νέο βιβλίο του στον διάδοχό του, τον Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ,  

επειδή επέτρεψε την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη ενώ ταυτόχρονα επικρίνει και τους σημερινούς ηγέτες των δυτικών χωρών, θεωρώντας τους υπεύθυνους, για την «απομόνωση» της Ρωσίας


στην κρίση με την Ουκρανία.
Το βιβλίο Aus Sorge um Europa («Από αγωνία για την Ευρώπη») θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία την Τετάρτη, ωστόσο στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματά του.

Σύμφωνα με αυτά, ο Κολ ειρωνεύεται τον Σρέντερ (ήταν καγκελάριος μεταξύ 1998-2005) επειδή δέχτηκε να ενταχθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη το 2001 και επειδή το 2003 συμφώνησε να επιτραπεί στη Γερμανία και τη Γαλλία, τότε πρόεδρός της ήταν ο Ζακ Σιράκ, να μην τηρήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Οι δύο αυτές χώρες βρέθηκαν έτσι να έχουν διαρκώς ετήσιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους μεγαλύτερο από το όριο του 3% που ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Αυτές οι δύο αποφάσεις του Σρέντερ «ήταν από τα σοβαρότερα λάθη» που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει ο «πατέρας» της γερμανικής επανένωσης. «Αυτό που συνέβη είναι πραγματικά αίσχος για τη γερμανική πολιτική και, ταυτοχρόνως, μια απεμπόληση της γαλλογερμανικής συνεργασίας», τονίζει ο πρώην
καγκελάριος.

Γιατί απομόνωσαν τη Μόσχα
Σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου του όπου αναφέρεται στη Ρωσία, ο Κολ επικρίνει επίσης τους ηγέτες της Δύσης γιατί «απομόνωσαν» τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Θεωρεί μάλιστα «ριζοσπαστική και λυπηρή» την απόφαση της G7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) να συνεδριάσουν τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς την παρουσία των Ρώσων εκπροσώπων.
Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να φροντίσουν «να μην καταστρέψουν αυτά που πετύχαμε στο παρελθόν», προειδοποιεί ο Χέλμουτ Κολ ο οποίος πρόκειται να παρουσιάσει το βιβλίο του αύριο στη Φρανκφούρτη, παρουσία και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Πρόσφατα, δύο δημοσιογράφοι κυκλοφόρησαν μια μη εγκεκριμένη βιογραφία του Κολ στην οποία ο πρώην καγκελάριος φέρεται να έκανε πικρόχολα σχόλια για τους πρώην πολιτικούς συνεργάτες και φίλους του. Σύμφωνα μάλιστα με το βιβλίο αυτό, υποστήριζε ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ «δεν ήξερε ούτε πώς να τρώει με μαχαίρι και πιρούνι» όταν ξεκίνησε την πολιτική καριέρα της.

olympia.gr
Πηγή

Comments are closed.