«2001, Η Οδύσσεια του Διαστήματος»: η θρυλική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο Playhouse Atelier της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας

Στο πλαίσιο των προβολών “Open Air Retro Cinema” το Playhouse Atelier προβάλλει σήμερα Παρασκευή 19/6/2020 (ώρα έναρξης 21:45), στον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας τη θρυλική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001, Η Οδύσσεια του Διαστήματος». Με την ταινία αυτή, ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ επαναπροσδιόρισε τα όρια της κινηματογραφικής παραγωγής και καθιέρωσε τον εαυτό του ως έναν από τους πιο επαναστατικούς και σημαντικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών. Η ταινία που είχε αρχικά κυκλοφορήσει στις 4 Απριλίου 1968, πυροδότησε τη φαντασία των κριτικών και του κοινού και ο αντίκτυπός της συνεχίζει να αντηχεί μέχρι σήμερα.

Το σενάριο έχει γραφεί από τον Κιούμπρικ και τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Άρθουρ Κλαρκ και είναι εν μέρει βασισμένο στο διήγημα του Κλαρκ The Sentinel. Πολύ συχνά θεωρείται ως επική ταινία, λόγω της μεγάλης διάρκειάς της, της πλοκής της αλλά και των οπτικών εφέ. Ολόκληρη η ταινία γυρίστηκε στην Αγγλία, σε παραγωγή της Metro-Goldwyn-Mayer.

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από θέματα όπως η ανθρώπινη εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη και η εξωγήινη ζωή. Επίσης, είναι αξιοσημείωτη για την επιστημονική ακρίβεια των λεπτομερειών του σεναρίου, τα πρωτοποριακά (για την εποχή τους) ειδικά εφέ, τη χρήση του ήχου ως αφηγηματικού μέσου και την εξαιρετικά λιτή χρήση διαλόγου. Χαρακτηριστικές είναι επίσης και οι σεκάνς με μουσική επένδυση κομμάτια όπως ο Γαλάζιος Δούναβης του Γιόχαν Στράους και το Τάδε έφη Ζαρατούστρα του Ρίχαρντ Στράους. Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερων οπτικών εφέ, το μοναδικό Όσκαρ του Κιούμπρικ.

 

 

2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (2001: A Space Odyssey)

Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ηθοποιοί: Κιρ Ντούλια, Γκάρι Λόκγουντ, Ντάγκλας Ρέιν, Ουίλιαμ Σιλβέστερ

Διάρκεια: 142′

 

Το αφιέρωμα “Open Air Retro Movie” διοργανώνεται από το Playhouse Atelier, στον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας και η είσοδος στις ταινίες είναι ελεύθερη (ώρα έναρξης προβολών: 21:45).

 

The post «2001, Η Οδύσσεια του Διαστήματος»: η θρυλική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο Playhouse Atelier της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Πολιτισμός – Τι Νέα Λάρισα;