Αφγανιστάν: «Κενό γράμμα» η ανακωχή – Τουλάχιστον 20 νεκροί από νέες επιθέσεις των Ταλιμπάν

ΚΟΣΜΟΣ

 

Τουλάχιστον 20 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και της αστυνομίας του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν σε δύο χωριστές επιθέσεις των Ταλιμπάν στη βόρεια επαρχία Κουντούζ, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι, μόλις πέντε ημέρες αφότου οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία με τους ισλαμιστές αντάρτες στο Κατάρ.

Οι 16 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον στρατοπέδου στην πόλη Κουντούζ, διευκρίνισαν στο Γερμανικό Πρακτορείο δύο μέλη του επαρχιακού συμβουλίου.

Σε δεύτερη επίθεση, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε, συμπλήρωσαν.

Έπειτα από μια αποκλιμάκωση της βίας που διήρκεσε μία εβδομάδα, ως την 29η Φεβρουαρίου, οι Ταλιμπάν ξανάρχισαν τις επιθέσεις σε όλη τη χώρα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Κατά τον εκπρόσωπο των ισλαμιστών ανταρτών Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, οι επιθέσεις θα συνεχιστούν ωσότου υπάρξει συμφωνία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται όμως σε αδιέξοδο.

Οι Ταλιμπάν απαιτούν να αφεθούν ελεύθεροι 5.000 φυλακισμένα μέλη τους, δυνάμει της συμφωνίας που έκλεισαν με τις ΗΠΑ. Ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι αντέτεινε ότι ο ίδιος δεν είχε συμφωνήσει στην απελευθέρωση φυλακισμένων μελών των Ταλιμπάν πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφγανιστάν
ανακωχή
νεκροί
νέες επιθέσεις
ταλιμπάν
Has video: 

Πηγή: