Αυτός είναι ο εκλογικός νόμος: Πότε θα ψηφιστεί – Τι προβλέπει

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε ο εκλογικός νόμος, τον οποίο παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται, τις οποίες παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης στους αρχηγούς τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση – εξπρές από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η πρόταση της ενισχυμένης αναλογικής του κυβερνώντος κόμματος περιλαμβάνει ένα κλιμακωτό μπόνους, το οποίο θα ξεκινάει από τις 20 έδρες και θα φτάνει μέχρι και τις 50 έδρες, και αυτό θα οδηγεί σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, το ποσοστό του κόμματος που θα λαμβάνει το μπόνους θα ξεκινάει από το 25% και θα φτάνει το 40%, δηλαδή κοντά στο ποσοστό της αυτοδυναμίας. Άρα για κάθε 0,5% στο ποσοστό του πρώτου κόμματος θα προστίθεται μία έδρα στη Βουλή.

Τα κόμματα που είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής είναι η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ο πρωθυπουργός και η Φώφη Γεννηματά συμφώνησαν ότι διαφωνούν παρά το γεγονός ότι και οι δύο είναι υπέρ ενός πόνους εδρών, η διαφορά τους έγκειται στον αριθμό. Η Ελληνική Λύση, από την πλευρά της, ουσιαστικά προτείνει ένα ποσοστό εισόδου στην Βουλή. Παράλληλα, υπέρ της απλής αναλογικής τάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Αν επομένως όλα τα κόμματα επιμείνουν στις αρχικές τους θέσεις, το σενάριο της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή καθίσταται απίθανο.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή, για να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές, και θα ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου.

newsbomb.gr

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης