Άλμα άνω του 1% για τον χρυσό μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Στην αγκαλιά των «ασφαλών» περιουσιακών στοιχείων έχει στείλει τους επενδυτές η κρίση στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδαραβικής Aramco το σαββατοκύριακο, με τα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός και το ασήμι, να καταγράφουν άλμα άνω του 1% τη Δευτέρα.

Η τιμή σποτ του χρυσού καταγράφει άνοδο 1,6% στα 1.512,14 δολάρια η ουγκία, ενώ του αργύρου κάνει άλμα 3,2% στα 17,9938 δολάρια η ουγκιά.

Την έκρηξη των τιμών προκαλεί το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco μετά τις επιθέσεις, με την απώλεια υπολογίζεται σε 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ήτοι το 50% της σαουδαραβικής και το 5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι επιθέσεις «είχαν αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της παραγωγής στις εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και στο Χουράις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου, το SPA.

Η επίθεση, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη η Χούτι, σημειώθηκε το πρωϊ του Σαββάτου με δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον δύο εγκαταστάσεων του σαουδαραβικού κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις, προκαλώντας πυρκαγιές που, κατά το Ριάντ, τέθηκαν υπό έλεγχο.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου ανήλθε σε υψηλό τετραμήνου, με τα futures για το Brent να καταγράφουν άνοδο 10% στα 66,31 δολάρια το βαρέλι Στις 09:40 ώρα Ελλάδας, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύθηκε κατά 9% στα 59,82 δολάρια το βαρέλι.

The post Άλμα άνω του 1% για τον χρυσό μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Newsone.gr