Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποια σενάρια εξετάζονται για την επιστροφή των χρημάτων

Εν αναμονή της πολιτικής απόφασης για την επιστροφή των αναδρομικών του 2015 που θα καλύπτει όλους τους συνταξιούχους, ακόμα και εκείνους που δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, πολλοί δικαιούχοι αναδρομικών αναρωτιούνται αν πρέπει τώρα να ασκήσουν αγωγές φοβούμενοι την παραγραφή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας καθησύχασε τους συνταξιούχους ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής ενώ νομικοί κύκλοι συστήνουν μέχρι τη γνωστοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης κανένας να μην κάνει αγωγές.

«Σε περίπτωση άρνησης της κυβέρνησης να επιστρέψει τα αναδρομικά- επισημαίνει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης  – πόθεση του οποίου οδήγησε στην πολιτική δίκη του Συμβουλίου της Επικρατείας – «έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους μέχρι τέλη του 2020 να καταθέσουν αγωγές χωρίς κανένα πρόβλημα παραγραφής των αξιώσεων τους»

Υπενθυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων για το εντεκάμηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016).

Ωστόσο η κυβέρνηση όπως έχουν δηλώσει στελέχη της, προσανατολίζεται στην επιστροφή των αναδρομικών του 2015 σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε εκείνους που προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Μένει να ξεκαθαριστεί αν όντως θα δοθούν σε όλους και σε πολλές δόσεις εξαιτίας της δημοσιονομικής στενότητας η θα εξαιρεθούν από τις επιστροφές μεγάλες ομάδες συνταξιούχων όπως είναι οι συνταξιούχοι του δημοσίου και οι δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τις συντάξεις του Δημοσίου που έχουν χορηγηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σε χρόνο που το ΓΛΚ δεν ήταν ακόμη ενταγμένο στον ΕΦΚΑ, αρμόδιο δικαστήριο είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν αντίστοιχες αγωγές.

Παράλληλα το ερώτημα που είχε απευθύνει ο ΕΦΚΑ προς το ΣτΕ το οποίο προκάλεσε την πιλοτική δίκη και την πρόσφατη απόφαση, δεν αναφερόταν στις επικουρικές συντάξεις οπότε το ΣτΕ δεν έλαβε αποφάσεις επί των επικουρικών.

Με βάση αυτή την εξέλιξη το συνολικό κόστος των αναδρομικών περιορίζεται στα 2,5 δισ ευρώ από 3,9 δισ. που είχε υπολογιστεί το αρχικό κόστος για το 11μηνο.

Επί του παρόντος το υπουργείο Εργασίας μελετά την απόφαση του ΣτΕ συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες με στόχο να υποβάλλει την εισήγησή του στο υπουργείο οικονομικών. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και θα εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Πάντως τα αναδρομικά που έρχονται είναι πολλών ταχυτήτων καθώς πολλών ταχυτήτων ήταν και οι απώλειες των συνταξιούχων από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

Οι συνταξιούχοι που εισέπρατταν το 2012 συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και έχασαν μόνο τα Δώρα των 800 ευρώ – να πάρουν πίσω τα αναδρομικά σε λίγες δόσεις, για παράδειγμα σε έως 3 ετήσιες δόσεις.

Σε περισσότερες δόσεις και σε βάθος 5 ή 6 ετών πρέπει να απλωθούν τα αναδρομικά των μεσαίων και υψηλών συντάξεων, δηλαδή όσων είχαν συντάξεις πάνω από 1.000 ή 1.300 ευρώ το 2012. Σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις, οι επιστροφές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με ετήσιες ή εξαμηνιαίες δόσεις.

The post Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποια σενάρια εξετάζονται για την επιστροφή των χρημάτων appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Newsone.gr