Αναστασιάδης : Ετοιμοι να αμυνθούμε στις οποιεσδήποτε επιβουλές

«Υπάρχει μια προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να δημιουργηθεί μια κρίση και δεν θα ακολουθήσουμε την οδό που επιλέγουν, αλλά θα συνεχίσουμε να εμμένουμε ότι το διεθνές δίκαιο, τα διεθνή βήματα, η ΕΕ, οι φίλες χώρες μπορεί να αποτελέσουν και το αποκούμπι και ιδιαίτερα η Ελλάδα, αλλά και την αποτρεπτική εκείνη δύναμη, ώστε κάθε έκνομη ενέργεια από πλευράς Τουρκίας να αντιμετωπιστεί επιτυχώς», δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στους αξιωματικούς και οπλίτες κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο «Σταύρος Στυλιανίδης» στον Κόρνο, συνοδευόμενος από τον ΥΠΑΜ Σάββα Αγγελίδη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος είπε ότι ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε στις οποιεσδήποτε επιβουλές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι προσβλέπουμε στο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο θα μας οδηγήσουν σε μια λύση που πραγματικά θα δημιουργεί τις συνθήκες ενός λειτουργικού, βιώσιμου κράτους που να εδράζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ, που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών και ενός κράτους πλήρους ανεξάρτητου και απεξαρτημένου από την οποιαδήποτε τρίτη δύναμη.

«Το έχουμε πει κατ΄επανάληψη, θα το επαναλάβω και τώρα, διότι τις τελευταίες μέρες άκουσα να λέγονται πολλά. Δεν επιδιώκουμε τη στρατικοποίηση όσο και αν προκαλούμαστε. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποφύγουμε την οποιαδήποτε πρόκληση ή απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας. Νιώθουμε την ίδια ώρα ασφαλείς ότι η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση να προασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι εκείνο το οποίο συμβαίνει στην πραγματικότητα, και είναι αυτό που αξιώνουμε, «είναι επιτέλους εκείνοι που μας καλούν να αποφεύγουμε τη στρατικοποίηση να θυμηθούν ότι από το 1974 το 37% της πατρίδας μας κατέχεται από 43 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα, ενώ δυστυχώς οι προκλήσεις ακόμα συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και καθημερινά, και στην ξηρά με τη δημιουργία μιας επί του παρόντος Βάσεως υποδοχής drones ή με τους σχεδιασμούς για το Μπογάζι, ή στη θάλασσα μέσα από τη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο παραβιάζοντας την ΑΟΖ μας, αλλά και με τις καθημερινές navtex και ασκήσεις εκεί και όπου θα έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί προς αποφυγήν των εντάσεων».

Πηγή ΚΥΠΕ

Πηγή: Πολιτική – ΤΑ ΝΕΑ