Άνοιξε δρόμο και για άλλες χώρες η Ελλάδα με τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60, λένε διεθνή ΜΜΕ

Η Ελλάδα είναι η πρώτη που εφαρμόζει στην πράξη το μέτρο της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους, ακολουθούν σύντομα η Αυστρία και Ιταλία –

Η επιβολή του προστίμου από σήμερα Δευτέρα είναι ένας τρόπος για να ενισχυθούν περαιτέρω τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης, επισημαίνουν
Τα αποτελέσματα που έφερε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώσει – και από σήμερα να εφαρμόσει στην πράξη – τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών, συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες ώρες το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης.

Τα δημοσιεύματα επισημαίνουν την αύξηση των εμβολιασμών που επιτεύχθηκε από τη στιγμή που εξαγγέλθηκε η εφαρμογή του μέτρου και υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη που εφαρμόζει στην πράξη το μέτρο, ακολουθούμενη σύντομα από Αυστρία και Ιταλία και πιθανότατα και από άλλες χώρες της ΕΕ.

Ενδεικτικά, το πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζει ότι πριν ανακοινωθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Νοέμβριο, περίπου 520.000 ηλικιωμένοι στην Ελλάδα δεν είχαν εμβολιαστεί. Από τότε, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, περίπου 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Το πρακτορείο σημειώνει πως η επιβολή του προστίμου από σήμερα Δευτέρα είναι ένας τρόπος για να ενισχυθούν περαιτέρω τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης και να μειωθεί η πίεση στην υγειονομική περίθαλψη.

«Πρώτη η Ελλάδα, ακολουθούν κι άλλες χώρες της ΕΕ»

To βρετανικό ITV σχολιάζει ότι την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μελετούν επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των εμβολιασμών «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που εφαρμόζει στην πράξη τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Παράλληλα το ITV υπογραμμίζει στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα πως «η Ελλάδα μπορεί να είναι η πρώτη αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Η Αυστρία και η Ιταλία θα έχουν και οι δύο, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, παρόμοιους κανόνες, και άλλες χώρες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις»

Η γερμανική Bild εκτιμά ότι «πολλοί φαίνεται πως τώρα θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό για να αποφύγουν το σχετικό πρόστιμο», σημειώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης «ότι εννέα στους δέκα θανάτους από κορωνοϊό αφορούν την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών». Η γερμανική εφημερίδα δεν παραλείπει πάντως να αναφερθεί στις διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης από όσους ηλικιωμένους αντιτίθεται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Η ιστοσελίδα Euractiv στέκεται επίσης στην εφαρμογή – από σήμερα – της απόφασης επιβολής προστίμου ύψους 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους Έλληνες πολίτες άνω των 60.

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για την συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, επειδή θεωρούνται ευάλωτη ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, εννέα στους δέκα πολίτες που πεθαίνουν από κορωνοϊό ανήκουν στην κατηγορία άνω των 60, επτά στους δέκα διασωληνώνονται, ενώ οκτώ στους δέκα διασωληνωμένους ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

protothema

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης