Αντιφασιστική διαδήλωση την Παρασκευή για τη δολοφονία Σαχζάτ Λουκμάν

Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιούν την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου αντιρατσιστικές οργανώσεις και οργανώσεις και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, με αφορμή τη συμπλήρωση εφτά χρόνων από τη δολοφονία του πακιστανού εργάτη, Σαχζάτ Λουκμαν, από χρυσαυγίτες.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί 18:00 στην πλατεία Μερκούρη, στο Πετράλωνα.

«Ο Σαχζάτ Λουκμάν, πήγαινε με το ποδήλατο του στη δουλειά και οι δύο νεοναζί του έκλεισαν το δρόμο με μηχανή, κατέβηκαν και τον μαχαίρωσαν εν ψυχρώ» αναφέρει στο κάλεσμα της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό (ΚΕΕΡΦΑ).

«Η μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι διπλή. Από τη μία να καταδικαστεί σε ισόβια η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, να κλείσουν και τα τελευταία γραφεία τους. Η δίκη είναι στη τελική της ευθεία και η παρέμβαση του κινήματος μέσα και έξω από τα δικαστήρια είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει τη σωστή απόφαση. 7 χρόνια μετα τη δολοφονία του Λουκμάν, καταφέραμε η Χρυσή Αυγή να είναι εκτός βουλής και η πόρτα της φυλακής να είναι ανοιχτή» αναφέρουν σε άλλο σημείο.

«Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν μετράμε νίκες ενάντια στο ρατσισμό και ενάντια στους φασίστες» τονίζει το κάλεσμα.

Προκαλούν οι χρυσαυγίτες: Ο Λουκμαν μας επιτέθηκε πρώτος

Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο ένας από τους δράστες της επίθεσης, Χρήστος Στεργιόπουλος, κατά την απολογία του τον Οκτώβρη του 2019, αναφέροντας ότι ο Λουκμάν ήταν αυτός που τους επιτέθηκε πρώτος.

Ο ίδιος περιέγραψε τη δολοφονία του πακιστανού εργάτη, ως ένα «περιστατικό της στιγμής» κατά το οποίο τον μαχαίρωσε έξι φορές «με αδύναμα χτυπήματα μόνο για να τον ενοχλήσει».

Μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει επίσης πως δεν κατάλαβαν εξαρχής ότι επρόκειτο για αλλοδαπό, αν και είδαν ότι «ήταν λίγο μελαμψός, όμως, θα μπορούσε να είναι Έλληνας», αλλά αφού το θύμα «ήρθε καταπάνω μας».

Ο κατηγορούμενος είπε, επίσης, πως ούτε ο ίδιος ούτε ο συγκατοιγορούμενός του, Χρήστος Στεργιόπουλος, που μαχαίρωσε στην καρδιά τον 27χρονο, αντιλήφθηκαν ότι ο Λουκμάν είχε τραυματιστεί βαριά, ώστε να καλέσουν ασθενοφόρο, ενώ ισχυρίστηκε πως «δεν ήθελαν να το κάνουν».
Όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην αίθουσα, τα δικά του χτυπήματα στον Λουκμάν ήταν επιπόλαια, αβαθή, «αν ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω θα έβαζα δύναμη».

Πηγή: Ελλάδα – ΤΑ ΝΕΑ