Αντίθετη η ΕΕ στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας

«Φρένο» στην Τουρκία άναψε η Κομισιόν για νέες παράνομες γεωτρήσεις που ανακοίνωσε.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, τονίζει ότι οι τακτικές της Άγκυρας δεν συμβάλλουν στο ευνοϊκό περιβάλλον για καλό διάλογο, ενώ την καλεί να σέβεται το διεθνές Δίκαιο, την αρχή καλής γειτονίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών.

Η δήλωση του ευρωπαίου αξιωματούχου έρχεται σε συνέχεια της προκλητικής απόφασης της Τουρκίας να στείλει το γεωτρύπανο Γιαβούζ, για πρώτη φορά, σε περιοχή της Νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τη Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Το συγκεκριμένο τεμάχιο έχει αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία της γαλλικής TOTAL και της ιταλικής ENI, οι οποίες έχουν προγραμματίσει να διενεργήσουν γεώτρηση, εντός του 2020 ή αρχές του 2021.

Με NAVTEX που εξέδωσαν οι τουρκικές Αρχές δεσμεύουν την συγκεκριμένη περιοχή, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 24 Μαΐου, για γεωτρήσεις, που θα διεξαχθούν από το Γιαβούζ και δύο συνοδευτικά σκάφη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πίτερ Στάνο έχει ως εξής:

«Ύστερα από την τελευταία ανακοίνωση από τις τουρκικές αρχές ότι το πλοίο Γιαβούζ πρόκειται να αποσταλεί για νέα επιχείρηση γεώτρησης, η ΕΕ υπενθυμίζει τη θέση της σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί τον καλό διάλογο. Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή πηγαίνει, δυστυχώς, προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή της καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών μελών. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Πηγή: Πολιτική – ΤΑ ΝΕΑ