Απόφοιτος Λυκείου με… τέσσερα δισέγγονα

«Ποτέ δεν είναι αργά για τη γνώση», όπως φαίνεται από την περίπτωση της Σουλτάνας Γκέσιου, η οποία σε ηλικία 87 ετών αποφοίτησε από το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Κοζάνης, έχοντας στα χέρια της το απολυτήριο, με ειδικότητα βοηθού νοσηλευτή. «Σήμερα αυτά που ονειρευόμουν τα κέρδισα», δηλώνει με χαμόγελο, παραδίδοντας μαθήματα δύναμης και αισιοδοξίας.

Η κ. Σουλτάνα, συνταξιούχος πλέον, θέλησε να ικανοποιήσει μια παλιά ανεκπλήρωτη επιθυμία των παιδικών και εφηβικών χρόνων, που χάθηκε στα δύσκολα χρόνια του πολέμου, αλλά και του εμφυλίου που ακολούθησε.

«Από εκείνα τα χρόνια μου έμεινε, το ’χα παράπονο, έλεγα μέσα μου ότι εάν πήγαινα στο σχολείο θα’ταν αλλιώς η ζωή μου», αναφέρει. Πάντοτε της άρεσαν τα βιβλία και όπως ισχυρίζεται η ίδια ό,τι έπεφτε στα χέρια της το διάβαζε με ενδιαφέρον.

Έθεσε, λοιπόν, στόχο να τελειώσει το πρώτα το Γυμνάσιο και στη συνέχεια το Λύκειο, και όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα τα κατάφερε. Με την ενθάρρυνση της κόρης της έκανε το πρώτο βήμα, γράφτηκε και τέλειωσε αρχικά το Εσπερινό Γυμνάσιο Κοζάνης. Σε ηλικία 82 ετών τελείωσε το Γυμνάσιο και αμέσως μετά ακολούθησε η εγγραφή της στο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο.

Η κ. Σουλτάνα ήταν η μεγαλύτερη σε ηλικία μαθήτρια του σχολείου, αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο για την πραγματοποίηση της επιθυμίας της. Η κ. Σουλτάνα έχει 4 παιδιά, έξι εγγόνια και τέσσερα δισέγγονα. Μάλιστα, δίνει τη συμβουλή της στα νέα παιδιά που για οποιοδήποτε λόγο δεν κατάφεραν να τελειώσουν το σχολείο. «Εύχομαι σε όλα τα παιδιά που δεν τελείωσαν το σχολείο να το κάνουν γρήγορα, να πάρουν το απολυτήριο και να πιάνουν αμέσως δουλειά να ζήσουν τις οικογένειές τους».

Ο Διευθυντής του Εσπερινού σχολείου Αστέριος Κούτσιανος, ο οποίος δίδασκε Χημεία στην κ. Σουλτάνα, μίλησε με θερμά λόγια, αλλά και σεβασμό για την μαθήτριά του. «Κάναμε ατέλειωτες συζητήσεις για τις ιδιότητες, αλλά και τις ουσίες του μελιού», ανέφερε, καθώς η γυναίκα ήξερε από μελίσσια κι από μέλι.

Πηγή; daynight.gr

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης