Απολογία Τσακαλώτου στο Eurogroup της Πέμπτης

Έκδηλος είναι στις Βρυξέλλες ο προβληματισμός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το πακέτο παροχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο το πακέτο προεκλογικών παροχών όσο και η ενέργεια της κυβέρνησης να καταργήσει τη προνομοθετημένη μείωση του αφορολογήτου ορίου έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους Ευρωπαίους για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Παρότι οι δανειστές επιχειρούν να κρατήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας από τις πολιτικές εξελίξεις ώστε να μη θεωρηθεί ότι παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας λίγο πριν από τις εκλογές, η έκθεση της Κομισιόν έστειλε τα πρώτα μηνύματα και το Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το πακέτο Τσίπρα και να πείσει τους Ευρωπαίους ότι κάνουν λάθος με τους υπολογισμούς τους καθώς και ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν θα δημιουργήσει τρύπα στον προϋπολογισμό.

Στις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης δεν αποκλείεται ο κ. Τσακαλώτος να δεχθεί κριτική και για τις δηλώσεις εναντίον του κ. Ρέγκλινγκ. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τις προηγούμενες μέρες για τον κ. Ρέγκλινγκ ότι: «Ούτε καν για τον κάδο των αχρήστων δεν είναι η εκτίμησή του. Εάν ήταν φοιτητής μου, θα τον έκοβα. Είναι απαράδεκτο, με στενοχωρεί ως πανεπιστημιακό ότι άνθρωπος επικεφαλής σε ευρωπαϊκό οργανισμό λέει τέτοιες ανοησίες».

Οι διαφορές

Δύο είναι οι ουσιαστικές διαφορές της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς όπως προέκυψε και από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

1. Οι θεσμοί επιμένουν ότι το σενάριο βάσης για το 2019 (δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα πριν ληφθούν υπόψη τα μέτρα που ψηφίστηκαν στις 15 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένων και των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών) θα είναι 3,6% και όχι 4,1% όπως λέει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία επικαλείται την καλύτερη του αναμενομένου επίδοση του 2018 για να εξηγήσει τη θέση της.

2. Οι δανειστές βλέπουν ότι θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλη «τρύπα» από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων.

Πηγή: Οικονομία – ΤΑ ΝΕΑ