Άρχισε «ράλι» στα ακίνητα: Αυξήσεις έως 30,9% στις τιμές πώλησης – Φόβοι για νέα φούσκα

Στα …ύψη φαίνεται ότι είναι πλέον οι προσδοκίες των ιδιοκτητών ακινήτων σε όλη την Ελλάδα αν κρίνει κανείς από τα νούμερα που ζητούν μέσα από τις αγγελίες, είτε πρόκειται για πωλήσεις είτε ακόμη και για ενοικιάσεις.

Με βάση τα στοιχεία του γνωστού δικτύου αγγελιών Spitogatos, μεσοσταθμικά, σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι ζητούμενες τιμές πώλησης τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 7,2% ενώ οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης ακόμη περισσότερο κατά 9,4%. Τα στοιχεία αναφέρονται στο τέλος Ιουνίου του 2019 έναντι του Ιουνίου του 2018 και -φυσικά- δεν συνοδεύονται από αντίστοιχες αυξήσεις και στα εισοδήματα των Ελλήνων- υποψηφίων αγοραστών.

Το δίκτυο δημιούργησε ένα νέο δείκτη για τα ακίνητα, τον Spitogatos Property Index (SPI), που τροφοδοτείται από τη βάση δεδομένων του Spitogatos. Η βάση δεδομένων περιέχει σήμερα περισσότερες από 3 εκατομμύρια καταχωρήσεις ακινήτων και με τη χρήση εξειδικευμένων συστημάτων επεξεργασίας και ανάλυσης, δίνει, σύμφωνα με την εταιρεία, μια ευκρινή εικόνα της διακύμανσης των τιμών από το 2011 έως και σήμερα για κάθε είδος ακινήτου σε κάθε περιοχή της χώρας.

Ο δείκτης, χρησιμοποιώντας ως χρονολογική βάση εκκίνησης το 2011, αποτυπώνει τις μεταβολές σε μονάδες δίνοντας την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν ενοικιάσεις ή πωλήσεις στην περιοχή που τους ενδιαφέρει, όπως και την κατηγορία ακινήτου, παρακολουθώντας την εξέλιξη των τιμών στο χρόνο.

Οι τιμές πώλησης

Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της ανόδου στα μεγάλα αστικά κέντρα: Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό της ανόδου όσον αφορά τις τιμές πώλησης στο κέντρο της Αθήνας, που αντιστοιχούν σε ένα 30,9% με μία μέση τιμή αυτή την στιγμή στα 1.522 ευρώ ανά τ.μ., από 1.162 ευρώ ανά τ.μ. ένα χρόνο πρίν.

 

Ακολουθεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης με ένα 25% αλλά και ο Πειραιάς με ένα 18,2%. Τα νότια προάστια επίσης σημειώνουν διψήφιο ποσοστό αύξησης στο 13,3% κι εκεί προσφέρονται προς πώληση αυτή την στιγμή τα ακριβότερα σπίτια με μία τιμή ανά τ.μ. (μεσοσταθμικά πάντα) στα 2.531 ευρώ ανά τ.μ..

Στη δεύτερη θέση της λίστας με τα πιο ακριβά σπίτια στην Ελλάδα είναι, ως αναμενόμενο, οι Κυκλάδες με μία μέση τιμή στα 2.506 ευρώ ανά τ.μ., αν και η αύξηση είναι μόλις στο 1,6%. Σε όλες τις περιπτώσεις της ανόδου και των υψηλών τιμών- πλήν ενδεχομένως του Πειραιά όπου ούτως ή άλλως οι τιμές ήταν στο ναδίρ- είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για περιοχές που συγκεντρώνουν αυτήν την περίοδο το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών, εξ’ ού και οι προσδοκίες των ιδιοκτητών είναι αδικαιολόγητα υψηλές.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση σημειώνεται στα Γρεβενά με -30,7%, στα 571 ευρώ ανά τ.μ., ενώ, σε μονοψήφιο ποσοστό, πτώση επίσης παρατηρείται στη Φωκίδα (-8%) με μία μέση τιμή στα 1.400 ευρώ ανά τ.μ., την Πρέβεζα (-5,8%) στα 1.111 ευρώ ανά τ.μ., τη Λέσβο (-5,6%) στα 1.000 ευρώ ανά τ.μ., τη Λευκάδα, τη Μαγνησία, την Κοζάνη, τα Τρίκαλα, τη Φθιώτιδα αλλά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού (-1,5%) με μία μέση τιμή στα 1.642 ευρώ ανά τ.μ..

Ενοίκια

Οσον αφορά τις τιμές των κατοικιών προς ενοικίαση, σε όλη την Ελλάδα η άνοδος είναι, όπως προαναφέρθηκε σε ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 10%. Η χαμηλότερη τιμή εδώ καταγράφεται στο Κιλκίς με 2,9 ευρώ ανά τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 31 ευρώ ανά τ.μ.

Αναλυτικότερα, αν και παρουσιάζουν σημαντική μείωση σε σχέση με πέρυσι (-14,3%) πολύ υψηλές τιμές σημειώνονται στις Κυκλάδες, με μία μέση τιμή στα 23,3 ευρώ ανά τ.μ.. Ακόμη πιο υψηλό -αν και όχι αντιπροσωπευτικό γιατί το δείγμα των αγγελιών είναι πολύ μικρό- είναι η μέση τιμή των ενοικίων στη Χαλκιδική, 31 ευρώ ανά τ.μ.(!) και αύξηση κατά 3,3% έναντι του Ιουνίου του 2018.

Μεγάλη αύξηση, κατά 31,7% έχουν σημειώσει μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές των ενοικίων στο Ρέθυμνο, με μία μέση ζητούμενη τιμή στα 7,6 ευρώ ανά τ.μ., στην Κέρκυρα με ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 20% και μέση τιμή στα 7 ευρώ ανά τ.μ..

Από τα μεγάλα αστικά κέντρα, στα προάστια του Πειραιά και στο κέντρο η αύξηση είναι σε διψήφιο ποσοστό, 20,1% με 5,67 ευρώ ανα τ.μ. και 14,4% στα 7,2 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στην Αθήνα οι υψηλότερες τιμές ζητούνται στα νότια προάστια, στα 10,5 ευρώ ανά τ.μ. (+5%). Στα βόρεια προάστια η αύξηση είναι μεγαλύτερη κατά 11,6%, στα 8,1 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στο κέντρο της Αθήνας η άνοδος τοποθετείται στο 10,2%, στα 9,5 ευρώ ανά τ.μ..

The post Άρχισε «ράλι» στα ακίνητα: Αυξήσεις έως 30,9% στις τιμές πώλησης – Φόβοι για νέα φούσκα appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Newsone.gr