Ας μιλήσουν και δυο φοιτήτριες για τον κ. Λιάγκα

Η τοποθέτηση δύο φοιτητριών πάνω στον απρεπή σχολιασμό του κ. Λιάγκα και του πάνελ της εκπομπής του, όσον αφορά το ευαίσθητο θέμα της άσεμνης πράξης από φοιτητή σε βάρος φοιτήτριας στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Προς  τον κύριο Λιάγκα και προς όλο το πάνελ της εκπομπής «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα»:

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε (σε περίπτωση που σας έχει διαφύγει) ότι καθημερινά και για μία συγκεκριμένη διάρκεια βρίσκεστε σε ζωντανή μετάδοση εκπομπής καναλιού με πανελλαδική εμβέλεια.

Καθώς φαίνεται ότι δεν έχετε συνειδητοποιήσει ούτε στο ελάχιστο την ευθύνη που φέρετε και πουθα έπρεπε να νιώθετε ότι φέρετε, θα προσπαθήσουμε να σας προβληματίσουμε ως προς το τι συνέπειες μπορεί να έχει η απερίσκεπτη συμπεριφορά σας,τη στιγμή που χιλιάδες ζευγάρια μάτια είναι καρφωμένα στους δέκτες και σας παρακολουθούν. Όσο λοιπόν είστε στον αέρα της εκπομπής φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα τεράστιο χώρο με χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Εσείς είστε οι παρουσιαστές μίας εκπομπής και εκείνοι οι θεατές και όχι τηλεθεατές, εφόσον είστε στον ίδιο χώρο. Οι άνθρωποι αυτοί υποθέστε ότι είναι μόνο αποδέκτες των όσων ακούν.

Και τώρα υποθέστε ότι μέσα στο πλήθος είναι η φοιτήτρια του ΑΠΘ η οποία έγινε μέρος μιας προσβλητικής προς το πρόσωπό της πράξης, αλλά και ότι μέσα στο πλήθος είναι ο φοιτητής που προσέβαλε κατά τέτοιο τρόπο την κοπέλα αυτή.

Ρόλος σας εκείνη τη στιγμή είναι να ενημερώσετε το κοινό μπροστά σας για την είδηση της πράξεως αυτής. Άραγε πώς να νιώθει η νεαρή φοιτήτρια καθώς διακωμωδείτε με τέτοιο θράσος το περιστατικό, μην αφήνοντας τον συνάδελφο σας να ολοκληρώσει την μετάδοση της είδησης με το ύφος που της αρμόζει;

Πώς να αισθάνεται καθώς βλέπει τη προσπάθειά σας να αναπαραστήσετε αυτό που της συνέβη, μη μπορώντας ούτε αυτό να κάνετε αφού γελάτε ασύστολα; Πώς να νιώθει που πολλοί στο πλήθος γύρω της γελούν και αυτοί, μιμούμενοι εσάς και έτσι ουσιαστικά επιδοκιμάζουν τον σχολιασμό σας και την γελοία αναπαράσταση;

Παράλληλα λίγο πιο πέρα ο φοιτητής/επίσης πρωταγωνιστής του περιστατικού βλέπει ότι η πράξη του τελικά δεν χαρακτηρίζεται τόσο άσεμνη και προσβλητική, οι άνθρωποι δεν τον κρίνουν τόσο, αλλά γελούν. Έτσι πιθανόν μπορεί να αποδεσμευτεί από τύψεις που πιθανόν τον βασάνιζαν και απομακρύνεται απ’ το πλήθος ικανοποιημένος.

Στο πλήθος όμως είμαστε και εμείς που σας αποδοκιμάζουμε και που μόνο τραγικό μπορούμε χαρακτηρίσουμε το όλο δρώμενο! Αν δεν έχετε την γνώση και την ικανότητα να σχολιάσετε τέτοιου είδους περιστατικά είναι προτιμότερο να μην προχωράτε ούτε σε απλή αναφορά τους.

Τίποτα δεν διορθώνεται αργότερα, όταν εξηγείτε πως έγινε «άθελά σας» στην προσπάθειά σας να κατευνάσετε την οργή όλων εμάς που σας αποδοκιμάζουμε. Το πλήθος πια έχει διαλυθεί και ελάχιστοι θα σας ακούσουν.

Αν δε μπορείτε ως ώριμοι και νοήμονες άνθρωποι και επαγγελματίες, να κατανοήσετε το μέγεθος της ευθύνης σας απέναντι σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, μόλις σας παραθέσαμε ένα τρόπο να το κάνετε, μήπως τυχόν αποφευχθεί το ενδεχόμενο να γίνουμε ξανά στο μέλλον μάρτυρες μιας τέτοιας αισχρής διακωμώδησης!

Τέλος, κύριε Λιάγκα, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι όσο αποφεύγετε να ζητήσετε μία ξεκάθαρη συγγνώμη προς την ίδια τη φοιτήτρια άλλα και προς όλους τους ανθρώπους, τηλεθεατές σας και μη, τους οποίους κατ’ επέκταση θίξατε, δεν μπορείτε να λέτε ότι διαφέρετε πολύ από τον θύτη.

Βία δεν είναι μόνο σωματική, αλλά και λεκτική και η οποιδήποτε ανοχή σε μία μορφή βίας είναι καταδικαστέα και σίγουρα δεν αρμόζει σε ένα τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας που θέλει να λέγεται δημοκρατικός και αξιοκρατικός.

Σκουλουδάκη Δέσποινα, φοιτήτρια  τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημιίου Κρήτης

Πυργιανάκη Ελεάννα, φοιτήτρια  τμήματος Φυσικής Πανεπιστημιίου Κρήτης

Πηγή: https://mikropragmata.lifo.gr/

The post Ας μιλήσουν και δυο φοιτήτριες για τον κ. Λιάγκα appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΕΛΛΑΔΑ – Newsone.gr