Χάικο Μάας: Μεγάλος σεβασμός για την Ελλάδα στο μεταναστευτικό

Χάικο Μάας: Μεγάλος σεβασμός για την Ελλάδα στο μεταναστευτικό

«Εποικοδομητική» τη στάση της Γερμανίας χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, εξέφρασε τον «μεγάλο σεβασμό» του για τα βάρη που επωμίστηκε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης όσο και για τον μεταρρυθμιστικό ρυθμό της νέας κυβέρνησης και τις ενέργειές της στο μεταναστευτικό.

 
powered by Rubicon Project

Επίσης, ζήτησε την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ενώ άσκησε κριτική για τις ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε σε αποκλιμάκωση, αλλά και σε επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων προς την Άγκυρα, τόνισε ότι κάθε μελλοντική απόφαση θα ληφθεί με βάση και τις επίκαιρες πολιτικές συνθήκες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν ήδη από το παρελθόν πολλές εξαγωγές οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί, λόγω της περιοριστικής πολιτικής της Γερμανίας στο θέμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη στάση της Γερμανίας στο μεταναστευτικό και τάχθηκε υπέρ μιας ολιστικής αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση τόσο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και στην αλληλεγγύη προς τις χώρες οι οποίες δέχονται την μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Αναφορικά με την Τουρκία και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι με τις ενέργειές της δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της έντασης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόθεση που εξέφρασε η Άγκυρα να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Τέτοιες δηλώσεις «μάλλον οξύνουν την κατάσταση και δεν διευκολύνουν την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Το απόγευμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τους επικεφαλής της Γερμανικής Εταιρίας για την Εξωτερική Πολιτική (DGAP) και του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής (SWP).

* Οι φωτογραφίες είναι από τον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του Νίκου Δένδια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: Ελλάδα