«Χαστούκι» Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Δεν θα ανανεωθούν συμβόλαια με την τουρκική Αμυντική Βιομηχανία

Κόγκρεσο: «Η Τουρκία υπονομεύει το ΝΑΤΟ»
ΚΟΣΜΟΣ

 

Η επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) σε βάρος της Τουρκίας δεν θα επηρεάσει τις τρέχουσες άδειες εξαγωγής, οι οποίες είναι έγκυρες και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του τηλεοπτικού σταθμού Mega, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υπογραφούν καινούργια ή να ανανεωθούν όσα συμβόλαια τρέχουν με την τουρκική Αμυντική Βιομηχανία.

«Αυτή τη στιγμή, οι τρέχουσες, έγκυρες, και μη ολοκληρωμένες άδειες εξαγωγής δεν επηρεάζονται από αυτή την ενέργεια (επιβολή κυρώσεων CAATSA). Δεν θα εκδοθούν νέες άδειες εξαγωγής ή άλλες εξουσιοδοτήσεις που θα ονομάζουν την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία ως συμβαλλόμενο μέρος. Αυτό περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε συμφωνίες που έχουν ήδη εγκριθεί και άδειες σε συνέχεια συμφωνιών που έχουν εγκριθεί προηγουμένως», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κόγκρεσο: «Η Τουρκία υπονομεύει το ΝΑΤΟ»

«Η Τουρκία υπονομεύει το ΝΑΤΟ και βάζει σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή» διαμηνύει η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία της για τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας, όμως η αγορά των ρωσικών S-400.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή τη Δευτέρα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση ο πρόεδρος της επιτροπής Έλιοτ Ένγκελ και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, Μάικλ ΜακΚολ, αναφέρουν «απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στον πρόεδρο Ερντογάν να βάλει ένα τέλος στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ώστε οι ΗΠΑ και η Τουρκία να μπορέσουν ξανά να απολαύσουν μια στενή σχέση συνεργασίας».

Η Επιτροπή σημειώνει ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν με τους συμμάχους τους σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να απαιτήσουν αλλαγή πλεύσης από την Τουρκία».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στη Συρία που κρύβουν τον κίνδυνο «να αναστρέψουν τα οφέλη που πέτυχαν οι ΗΠΑ και οι τοπικοί τους σύμμαχοι στη συνεχιζόμενη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και για την ανθρωπιστική κρίση».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «έχει ρίξει λάδι στη φωτιά και σε άλλες συγκρούσεις με την χρησιμοποίηση Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν. Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμη πιο δυναμικά».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ
ΗΠΑ
Τουρκία
συμβόλαια
άμυνα
Has video: 

Πηγή: