«Χτύπημα» σε κύκλωμα διακίνησης από την Τουρκία: Έκρυβαν σε πορτμπαγκάζ ανήλικους πρόσφυγες από τη Συρία

Στοιβαγμένους μέσα στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου βρήκαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής δύο ανήλικους πρόσφυγες από τη Συρία έπειτα από έλεγχο που διενέργησαν σε βάρος ενός 41χρονου Ιρακινού, ο οποίος κατηγορείται ως μέλος κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας.

Ο έλεγχος έγινε την Τετάρτη στο ύψος της Νέας Χαλκηδόνας και μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκονταν συνολικά δέκα υπήκοοι Συρίας εκ των οποίων οι τρεις ήταν ανήλικοι.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι πρόσφυγες είχαν πληρώσει ποσά από 4.000 έως και 6.000 ευρώ το άτομο σε παράνομο γραφείο συναλλαγών με τη μέθοδο « HAWAL Α», που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Με το συγκεκριμένο γραφείο είχε συναλλαγές ο 41χρονος συλληφθείς, ενώ τα μέλη του κυκλώματος ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία. Πιο αναλυτικά τα ποσά που έδιναν πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας ασφαλίζονταν και στη συνέχεια ακολουθούσε η μεταφορά τους οδικώς στην Αδριανούπολη από την Κωνσταντινούπολη και έπειτα σε δασώδη περιοχή της Τουρκίας, πλησίον των συνόρων με την χώρα μας.

Στη συνέχεια, το κύκλωμα διακινούσε σε μικρές ομάδες τους μετανάστες με φουσκωτές βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου σε ελληνικό έδαφος. Οι μετανάστες κρύβονταν σε δασώδη περιοχή για μία με δύο ημέρες, όπου τους παραλάμβαναν οι διακινητές με διαφορετικά οχήματα και τους μετέφεραν σε διαμέρισμα στη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Με την άφιξη των μεταναστών στο ανωτέρω διαμέρισμα, οι διακινητές τους βιντεοσκοπούσαν και χρησιμοποιούσαν το βίντεο ως αποδεικτικό υλικό για την «απασφάλιση» και καταβολή μέρος των συμφωνηθέντων χρημάτων.

Στο διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης, οι μετανάστες διέμεναν μία με δύο ημέρες μέχρι την σταδιακή περεταίρω προώθησή τους στην Αθήνα. Το στάδιο της προώθησης τους στην Αθήνα φέρεται πως είχε αναλάβει αποκλειστικά ο 41χρονος αλλοδαπός, ο οποίος χρησιμοποιούσε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του για τη μεταφορά των μεταναστών.

Λίγο πριν την άφιξη στην Αθήνα, βιντεοσκοπούσε τους μετανάστες και έστελνε το βίντεο στους συνεργούς του στην Τουρκία, ώστε να «απασφαλιστούν» και να καταβληθούν σύμφωνα με τη μέθοδο « HAWALA » και τα υπόλοιπα χρήματα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τις τελευταίες πέντε ημέρες το κύκλωμα φέρεται πως έχει διακινήσει από τη Τουρκία στην Ελλάδα τουλάχιστον 25 μετανάστες. Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σπίτι στην περιοχή των Πατησίων, την οποία χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για την απόκρυψη των μεταναστών στην Αθήνα, βρέθηκαν επιπλέον τρεις αλλοδαποί που στερούνταν εγγράφων. Ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατηγορούμενος για διευκόλυνση εισόδου από το ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας, μεταφορά και διευκόλυνση αλλοδαπών στο εσωτερικό και εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη κατ’ εξακολούθηση.

Οι δέκα υπήκοοι Συρίας οι οποίοι στερούνταν εγγράφων συνελήφθησαν και μετά την καταγραφή τους οδηγήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την παραμονή οικογενειών και ανήλικων μεταναστών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης