Δήλωση Χάρη Μαμουλάκη για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Με αφορμή την καθιέρωση της 18ης Μαΐου ως «Διεθνή Ημέρα Μουσείων», ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα για τον τόπο μας. Μας βρίσκει ενώπιον καταστροφικών αλλαγών από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφορικά με το νομικό καθεστώς που διέπει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπως και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Πέντε βραβευμένα Ελληνικά Μουσεία.

Η αλλαγή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, η απόσπασή τους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο τρόπος διορισμού των διοικήσεων τους από τον εκάστοτε Υπουργό και η μετατροπή τους σε κυνηγούς χορηγιών όπως σχεδιάζει η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, απειλούν την αυτονομία και αλλάζουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Γι’ αυτό και η επιστημονική κοινότητα αντιδρά. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται. Γι’ αυτό κι εμείς στεκόμαστε στο πλευρό τους, προασπίζοντας τον Δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων μας. Επειδή αυτή η δήθεν “απελευθέρωση” των μουσείων από τη “δουλεία” του Δημοσίου, όπως μας λέει η αρμόδια Υπουργός, είναι επί της ουσίας η ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Τα μουσεία είναι γνώση, είναι δύναμη, είναι η μνήμη. Είναι το πολύτιμο νήμα που συνδέει το άτομο με την προσωπική του ιστορία, την οικογένεια, την ομάδα την πατρίδα, το ανθρώπινο γένος, τον πολιτισμό. Τα μουσεία ανήκουν σε όλους μας και οφείλουμε να διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα τους.».

.Είναι το πολύτιμο νήμα που συνδέει το άτομο με την προσωπική του ιστορία, την οικογένεια, την ομάδα την πατρίδα, το ανθρώπινο γένος, τον πολιτισμό. Τα μουσεία ανήκουν σε όλους μας και οφείλουμε να διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα τους.».

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης