Δυτ.Ελλάδα: Τα ποσά ανά Ταμείο των αναδρομικών σε συνταξιούχους

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά από τη μείωση των παρανόμων – όπως απεφάνθη το Ανώτατο Δικαστήριο – περικοπών των συντάξεών τους.

Οι συνταξιούχοι Δημοσίου δικαιούνται να λάβουν τα περισσότερα μέχρι και 7.338 ευρώ και τα λιγότερα δικαιούνται οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ με ποσά ως 3.300 ευρώ.

Σε πόσες δόσεις θα δοθούν
Τα ποσά που έχουν «κλειδώσει» οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΝΑΤ, των ΔΕΚΟ-τραπεζών και του ΟΑΕΕ με βάση ένα άθροισμα συντάξεων από 1.150 ευρώ ως 1.800 ευρώ είναι:

– Αναδρομικά ως 7.338 ευρώ για συνταξιούχους Δημοσίου
– Αναδρομικά ως 6.770 ευρώ για συνταξιούχους των ΔΕΚΟ-τραπεζών
– Αναδρομικά ως 6.402 ευρώ για συνταξιούχους ΙΚΑ
– Αναδρομικά ως 3.850 ευρώ για συνταξιούχους του ΝΑΤ, ενώ αν υπολογιστούν και οι επιστροφές μετά τη μείωση 7% που κρίθηκε αντισυνταγματική με απόφαση Εφετείου αλλά όχι από το ΣτΕ, τότε το σύνολο αναδρομικών μπορεί να ανέλθει ως 7.564 ευρώ.
– Αναδρομικά ως 3.300 ευρώ για συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», οι επιστροφές Θα είναι για ένα 10μηνο υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τέλη Αυγούστου, ή Σεπτέμβριο, θα κρίνει (όπως λένε οι πληροφορίες) συνταγματικό του επανυπολογσμό των συντάξεων με τα νόμο Κατρούγκαλου που τέθηκε σε ισχύ από τον Μάιο του 2016.

Σε αυτή την περίπτωση μένει ως διάστημα αποκατάστασης των συνταξιούχων από τις παράνομες μειώσεις το 10μηνο Ιουλίου 2015-Απριλίου 2016 γιατί η πρώτα απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093, όπως και την κατάργηση των Δώρων.

Αν το ΣτΕ κρίνει συνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου, τότε θα θεωρηθεί ότι από Μάιο και μετά δεν υφίσταται θέμα επιστροφών, διότι οι παράνομες μειώσεις «νομιμοποιήθηκαν» μέσω του επανυπολογισμού συντάξεων από τα μέσα του 2016 και μετά.

Το 10μηνο επιστροφών αφορά τους πάντες, χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουν κάνει και αγωγές στα δικαστήρια. Ενώ για τα αναδρομικά πέραν του 10μηνου θα πρέπει να έχουν γίνει προσφυγές, ειδάλλως χάνονται.

The post Δυτ.Ελλάδα: Τα ποσά ανά Ταμείο των αναδρομικών σε συνταξιούχους appeared first on patrastimes.gr.

Πηγή: Οικονομία – patrastimes.gr