Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών στη Βουλή σε μία πέμπτη και τελική ψηφοφορία, ύστερα από τέσσερις άκαρπες διαδικασίες δηλαδή, είναι το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

Από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για προεδρική εκλογή με 151 ψήφους, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τίποτα περισσότερο για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, που φαίνεται να επεξεργάζεται και το ενδεχόμενο να αρκεί, στο καταληκτικό στάδιο, σχετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κεντρικό επιχείρημα στις συζητήσεις που γίνονται με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι πώς και με τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις προβλέπεται ανάδειξη Προέδρου με τη σχετική πλειοψηφία, δηλαδή με λιγότερους από 151 βουλευτές.

Μόνο που σήμερα αυτή η δυνατότητα (άρθρο 32, παρ. 4) προβλέπεται στον κύκλο των ψηφοφοριών που ακολουθεί τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών λόγω της αδυναμίας της να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα ανέλυσε στην εκπομπή One Report η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», Ελένη Ευαγγελοδήμου.

Πηγή: onetv.gr

Πηγή: Πολιτική – ΤΑ ΝΕΑ