Ελιοχαλουμόψωμο που θα κλέψει την παράσταση

Cucina povera

 

Υλικά

Για τη ζύμη

550 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

330 ml χλιαρό νερό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (γεμάτο, όχι κοφτό)

10 γραμμάρια ξηρή μαγιά

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Για την ελιωτή με χαλούμι

900 γραμμάρια ζύμης για ψωμί

250 γραμμάρια χαλούμι κομμένο σε κύβους

100 γραμμάρια παιδικό τυρί σε μπαστουνάκια τυροτρέλα (δεν είναι απαραίτητο, αντικαταστήστε το με 100 γραμμάρια χαλούμι)κομμένο σε κύβους

120 γραμμάρια μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι, κομμένες

1 κρεμμύδι ξερό λεπτοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες (ή 10 στελέχη σχοινόπρασου ή 1,5 κρεμμ. ξερό)

150 γραμμάρια γιαούρτι

100 γραμμάρια ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 αυγό

2 χούφτες αποξηραμένη μέντα

1 χούφτες σουσάμι

1 χούφτα παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση

Ετοιμάστε πρώτα τη ζύμη, ανακατεύοντας το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μπολ. Αφήστε το να σταθεί για 5λεπτά και να αφρίσει. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι και σταδιακά προσθέστε το στο μίγμα με τη μαγιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ζυμώστε τα υλικά καλά για 10 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας μέχρι νε έχετε μια λεία ζύμη. Βάλτε τη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύψτε το και αφήστε το σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Προθερμάνετε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω στους 200ο C. Βάλτε μια σχάρα στο χαμηλότερο ράφι. Σε ένα μεγάλο μπολ με τη ζύμη, προσθέστε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, το χαλούμι και το τυρί κορδόνι . Προσθέστε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τις ελιές, τη ζάχαρη, το αυγό και την αποξηραμένη μέντα. Ανακατέψτε ελαφρά για 30 δευτερόλεπτα, με τα ακροδάχτυλα και χωρίς να πατάτε την ζύμη. Θέλουμε απλά να ανακατευτούν τα υλικά, χωρίς να χάσουμε τον αέρα από το φούσκωμα.

Λαδώστε μια φόρμα με δακτύλιο και μεταφέρετε τη ζύμη. Αν είναι εκτεθειμένα τα υλικά της γέμισης, προσπαθήστε να τα καλύψετε με ζύμη από τα πλαϊνά για να μην καούν και μαυρίσουν από το ψήσιμο. Πασπαλίστε με το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο και αφήστε το σε ζεστό μέρος για να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Ψήστε για 40 λεπτά. Τσεκάρετε το ψήσιμο με τη λάμα ενός μαχαιριού, όπως στα κέικ, και αν χρειαστεί ψήστε για επιπλέον 10-15 λεπτά.

 

 

συνταγή
ζάχαρη
ζύμη
μάγια
Has video: 

Πηγή: