Εμβόλια: Τα δεδομένα για την τρίτη δόση

Την ώρα που η κυβέρνηση μαζί με τους ειδικούς επιχειρούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, ανοίγει μια νέα συζήτηση για το ποιοι και πότε θα χρειαστεί να κάνουν συμπληρωματική -δεύτερη ή τρίτη ανάλογα με το εμβόλιο- δόση.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στο ζήτημα κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κοροναϊού, αυτή η επιπλέον δόση εμβολίου δεν θα αφορά όλο τον πληθυσμό -αλλά μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

«Έχουν αρχίσει κάποιες συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφορικά με την τρίτη δόση και σε ποιους θα εισηγηθούμε να κάνουν την τρίτη δόση» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στις οδηγίες αυτές, οπότε δεν μπορώ να σας απαντήσω και τι θα γίνει σε αυτούς που δεν θα δεχτούν».

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων σημείωσε ότι η επιτροπή βρίσκεται ακόμα σε συζητήσεις και δεν έχει καταλήξει σε απόφαση για την επιπλέον δόση, ωστόσο υπογράμμισε πως αν αυτή κριθεί αναγκαία θα αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Σε αυτή την περίπτωση, θα εξεταστεί η ηλικία ή ενδεχόμενα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιοι πολίτες, όπως και αν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Το σκεπτικό για την τρίτη δόση αφορά σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που θεωρούμε ότι την έχουν ανάγκη, είτε γιατί έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, είτε λόγω ηλικίας, είτε γιατί έχουν μεγάλη έκθεση, όπως είναι οι γιατροί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν

Σε αυτή την επιπλέον δόση αναμένεται να χρησιμοποιηθούν δύο εμβόλια, αυτά της Pfizer και της Moderna, όπως γίνεται σε όλες τις ηλικίες, μετά την «απόσυρση» του εμβολίου της AstraZeneca και τη χρησιμοποίηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson για το πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον.

Η τελική κρίση της Επιτροπής Εμβολιασμών αναμένεται να γνωστοποιηθεί τον Αύγουστο, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση να είναι ειλημμένη και η κυβέρνηση να έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις με την Κομισιόν για να εξασφαλίσει την προμήθεια των απαιτούμενων δόσεων των εμβολίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον προγραμματισμό του εμβολιασμού θα ακολουθηθεί η ίδια σειρά, με πρώτους τους υγειονομικούς, ενώ στη συνέχεια να ακολουθούν σταδιακά όλες οι ηλικιακές ομάδες, με αρχή από τους ηλικιωμένους.

Πηγή: Ελλάδα – ΤΑ ΝΕΑ