Εμβόλιο AstraZeneca : Tα σενάρια που εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών

Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τις ενδεχόμενες αλλαγές ή όχι στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κοροναϊού, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τις θρομβώσεις που φαίνεται πως προκαλεί το σκεύασμα αυτό.

Μπορεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους για ανεπιθύμητες παρενέργειες, αλλά πολλές χώρες έχουν ήδη τροποποιήσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα ή έχουν διακόψει προσωρινά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είχε αναγνωρίσει στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας ότι το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης είναι πιο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών.

Η επιτροπή ήδη πραγματοποίησε μια πρώτη τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Πέμπτης και θα ξανασυνεδριάσει στις 9 το πρωί, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με το OPEN, η Επιτροπή εξετάζει τα εξής σενάρια:

  • Η μία πρόταση που υπάρχει στο “τραπέζι” είναι να χορηγείται το εμβόλιο σε άτομα άνω των 60 ετών.
  • Μια άλλη σκέψη είναι τα εμβόλια που δεν θα χορηγηθούν, να μπορούν να τα κάνουν εθελοντικά άτομα νεαρότερης ηλικίας.
  • Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και μέλη της επιτροπής που υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca πρέπει να συνεχιστεί χωρίς αλλαγές.

Παράλληλα, είναι πιθανό να ανοίξει η πλατφόρμα και για άλλες ηλικιακές ομάδες έτσι ώστε να βοηθηθεί η επανεκκίνηση διαφόρων επαγγελματικών κλάδων και να «ανασάνει» η οικονομία.

«Αναμένουμε κάποιες αλλαγές, όχι όμως ριζικές, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει χώρα που να σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου. Αυτό που έκαναν κάποιες χώρες είναι που έθεσαν ηλικιακούς περιορισμούς», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας επιβεβαίωσε ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.

Πάντως, τόνισε ότι παρά την αναστάτωση που έχει προκληθεί το τελευταίο επταήμερο το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς με AstraZeneca έχει αυξηθεί σε 93%, ενώ καθημερινά γίνονται 10.000 – 12.000 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Τα περιστατικά θρόμβωσης στην Ελλάδα

Στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό τη Δευτέρα, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι μόλις ένα περιστατικό θρόμβωσης έχει καταγραφεί στη χώρα μας μετά από 346.000 δόσεις εμβολίου της AstaZeneca.

Στο ενδιάμεσο, όμως, την Τετάρτη καταγράφηκε ο θάνατος μιας 60χρονης που πέθανε από θρόμβωση μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca.

Υπάρχουν ακόμα μερικές καταγγελίες για παρόμοιες παρενέργειες του εμβολίου, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί επίσημα.

Ανησυχία με τις αντικρουόμενες απόψεις – Κλονίζεται η εμπιστοσύνη του κόσμου

Αντικρουόμενες δηλώσεις και διαφορετικές αποφάσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης από τις αρμόδιες Αρχές έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να αντιδρά με φόβο και πανικό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, στη χώρα μας οι ακυρώσεις εμβολίων συγκεντρώνουν μικρά ποσοστά.

Έτσι, για το εμβόλιο των Pfizer και Moderna το ποσοστό ακύρωσης κυμαίνεται στο 1%, ενώ για αυτό της AstraZeneca το ποσοστό φτάνει στο 3%.

Χθες, ο EMA πέταξε το μπαλάκι στους υπουργούς Υγείας της ΕΕ, οι οποίοι συνεδρίασαν με στόχο να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή προς το εμβόλιο, κάτι που τελικά ναυάγησε, με αποτέλεσμα το κάθε κράτος – μέλος της Ένωσης να αποφασίζει μόνο του.

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για το εμβόλιο της AstraZeneca θέλει το εμβόλιο να χορηγείται μόνο στους άνω των 60 ετών σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία.

Σε άνω των 55 ετών σε Γαλλία και Βέλγιο, ενώ το οριστικό «πάγωμα» των εμβολιασμών με AstraZeneca θέσπισαν Δανία και Νορβηγία.

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη πρακτική μεγαλώνει την ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ υπερτονίζει και το πρόβλημα ενότητας στους κόλπους της Ένωσης.

Τα ανεπιθύμητα συμπτώματα

Για πρώτη φορά ο Οργανισμός (ΕΜΑ) παραδέχθηκε συσχέτιση του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, με σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Ο EMA υπενθυμίζει στα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο, αλλά στους επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν ότι υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης των παρακάτω συμπτωμάτων, για τα οποία θα πρέπει άμεσα να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στα πόδια
  • επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση
  • μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης

Πηγή: Ελλάδα – ΤΑ ΝΕΑ