Εντοπίστηκαν 120 τηλεργαζόμενοι «μαιμού» – Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Εντατικούς ελέγχους ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα κλιμάκια επιθεωρητών του ΣΕΠΕ για να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό τηρείται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να απασχολούν με τηλεργασία το προσωπικό τους.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ που βρίσκεται σε ισχύ οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να απασχολούν το 50% του προσωπικού τους που μπορεί να δουλέψει από απόσταση με τηλεργασία.

Στην πραγματικότητα , οι έλεγχοι έχουν διαπιστώσει «μαιμού» τηλεργασία, καθώς εργοδότες προαναγγέλλουν μεν στην «Εργάνη» τους εργαζόμενους που απασχολούνται εξ αποστάσεως αλλά αναγκάζουν ορισμένους εξ αυτών να μεταβούν στον φυσικό χώρο δουλειάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε δυο μήνες – δηλαδή τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο – συνελήφθησαν από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας 120… τηλεργαζόμενοι να βρίσκονται κανονικά στο γραφείο τους.

Παραβάσεις έχουν εντοπιστεί και στις αναστολές. Η ομάδα Αντι –Covid-19 της ΓΣΕΕ έχει δεχθεί 2.000 καταγγελίες για «μαϊμού αναστολές» από τον Μάιο του 2020 μέχρι σήμερα. Οι 500 από αυτές αφορούν το δεύτερο lockdown από τον Νοέμβριο έως σήμερα, ενώ άλλες 1.500 καταγγελίες είχαν γίνει από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο.

Στο πλαίσιο των ελέγχων του ΣΕΠΕ θα δοθεί έμφαση σε κλάδους όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.α., και σε ζητήματα που αφορούν την χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου, θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία κ.α. Οι έλεγχοι θα προσανατολίζονται στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο.

Τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη ελεγχθεί περίπου 30.000 για παραβάσεις που αφορούν τον Covid αλλά ακόμα τα αποτελέσματα δεν έχουν εκκαθαριστεί.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα το ΣΕΠΕ θα ενισχυθεί με 121 επιθεωρητές, καθώς έχουν εγκριθεί 54 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και 67 μετακινήσεις μέσω του μηχανισμού της κινητικότητας.

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης