Επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Σοφίας Σακοράφα

Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού κυρίας Σοφίας Σακοράφα  προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την Αστυνομική Αυθαιρεσία της ομάδας ΔΙΑΣ έναντι των θεραπευομένων στη μονάδα απεξάρτησης  «18 Άνω» στις 9 Ιανουαρίου 2020. Απαντώντας ο Υφυπουργός Προστασίας  του Πολίτη κ. Ελευθέριος  Οικονόμου, όχι μόνο δεν αρνήθηκε το περιστατικό, αλλά δεσμεύτηκε για τη διενέργεια  προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης για τη διερεύνησή του  από τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής.

Ο κ. Υφυπουργός δεν απάντησε  για την επάρκεια της εκπαίδευσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ σε σχέση με το χειρισμό ανάλογων  ευαίσθητων περιστατικών.

Η κυρία Σακοράφα τόνισε  το υπαρκτό πολιτικό ζήτημα που προκύπτει από την κυβερνητική πολιτική  για τα όρια της καταστολής, ώστε να μη ναρκοθετείται το Κράτος Δικαίου, να μη πλήττονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των Πολιτών, αλλά και η ίδια η κοινωνική συνοχή.

Η κυρία Σακοράφα δήλωσε «Θα αναμένω το πόρισμα της διοικητικής εξέτασης».

«Την Πέμπτη 9/1/ 2020 θεραπευόμενοι του κλειστού τμήματος της μονάδας απεξάρτησης 18 Άνω επιστρέφοντας από το γυμναστήριο στο χώρο θεραπείας τους ακινητοποιήθηκαν από ομάδα οχτώ αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ για έλεγχο.

Παρόλο που συνοδεύονταν από το γυμναστή και ένα συνοδό και διέθεταν όλα τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία και επέδειξαν στα αστυνομικά όργανα, εξαντλήθηκε προς αυτούς η πιο ακραία μορφή αυστηρότητας, με σωματικό έλεγχο και εξακρίβωση στοιχείων.

Επειδή τόσο η μετακίνηση τους προς το γυμναστήριο όσο και η επιστροφή τους τηρούσε όλους τους κανόνες νομιμότητας που προβλέπονται από το νομικό και λειτουργικό πλαίσιο της δομής

Επειδή πέραν της αυστηρότητας του ελέγχου, οι αστυνομικοί απαίτησαν να ενημερώνονται για τις μετακινήσεις των απεξαρτωμένων.

Επειδή τέτοιες συμπεριφορές υπονομεύουν το πρόγραμμα και δημιουργούν ένα περίσσιο βάρος στους ήδη βεβαρημένους χρήστες της δομής

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Έχετε ενημερωθεί για το συμβάν ;
  2. Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για το χειρισμό ανάλογων περιστατικών εκ μέρους της αστυνομίας ;
  3. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να μην παρακωλύεται το έργο των δομών απεξάρτησης και να μην δημιουργείται μεγαλύτερη πίεση στους ήδη βεβαρημένους ανθρώπους που παρακολουθούν το πρόγραμμα;»

 

Πηγή: Πολιτική – patrastimes.gr