Επικουρικές συντάξεις των… 31,87 ευρώ τον μήνα με τον νόμο Κατρούγκαλου

Κι αυτό γιατί όπως φαίνεται ο νόμος Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει επικουρικές συντάξεις των 31,87 ευρώ το μήνα!

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με 15 χρόνια ένσημα και η οποία συνταξιοδοτήθηκε το 2019 με καθεστώς μειωμένης σύνταξης και με χαμηλές αποδοχές (άλλοτε πλήρους και άλλοτε μερικής απασχόλησης), πήρε επικουρική με το νόμο Κατρούγκαλου 33,91 ευρώ το μήνα.

Μάλιστα αυτή η επικουρική είναι μικτή, γιατί – πάλι με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ- το 2015 θεσπίστηκε σε όλες τις επικουρικές και εισφορά ασθενείας 6% που ουδέποτε είχε επιβληθεί στο παρελθόν από καμία κυβέρνηση.

Έτσι λοιπόν με το 6% εισφοράς τα 33,91 ευρώ της επικουρικής καταλήγουν στα 31,87% ευρώ το μήνα! Η ασφαλισμένη παίρνει δηλαδή σε ετήσια βάση συνολική επικουρική σύνταξη μόλις 382,44 ευρώ ποσό που δεν έχει προηγούμενο, αλλά είναι πραγματικότητα στο ασφαλιστικό σύστημα με το νόμο Κατρούγκαλου.

Η εν λόγω απόφαση δεν είναι η μοναδική αλλά αποτελεί την πιο χαρακτηριστική για τις επικουρικές συντάξεις που έρχονται στο μέλλον για όσους αποχωρούν με 15, αλλά και με 25 ή ακόμη και 30 χρόνια εφόσον έχον χαμηλές αποδοχές στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Οι ημιαπασχολούμενοι

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 25 έτη σήμερα και μέσο συντάξιμο μισθό 750 ευρώ, αν βγει στα 62 του με μειωμένη σύνταξη θα πάρει επικουρική 50 ευρώ το μήνα.

Αν έχει 30 χρόνια με μισθό στα 1.000 ευρώ, θα πάρει περίπου 115 ευρώ. Το νέο καθεστώς στις επικουρικές συντάξει θίγει όσους ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα προστάτευε, δηλαδή τους πλέον οικονομικά αδύναμους και τους ημιαπασχολούμενους, που άλλοτε είναι στην ανεργία και άλλοτε σε προγράμματα εργασίας για να συμπληρώσουν τα ένσημα για σύνταξη.

Γι αυτήν την κατηγορία λοιπόν στην οποία ανήκουν πάνω από 700.000 αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό, εκ των οποίων στα τελευταία χρόνια οι 450.000 είναι σταθερά με μισθούς μερικής απασχόλησης, δηλαδή με 350 ευρώ το μήνα, το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου για τις επικουρικές συντάξεις είναι κατά κυριολεξία νόμος – σοκ καθώς τους επιφυλάσσει επικουρικές των 34 και 40 ευρώ μηνιαίως.

Πηγή: newsit.gr

The post Επικουρικές συντάξεις των… 31,87 ευρώ τον μήνα με τον νόμο Κατρούγκαλου appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Οικονομία – Τι Νέα Λάρισα;