Επίσημα τέλος από τα F-35 η Τουρκία

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επισήμως ότι αγοράζει τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία στο πλαίσιο του σχετικού διεθνούς προγράμματος κάτι που αποτελεί βαρύ χτύπημα για την τουρκική αεροπορία.

Συγκεκριμένα, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα αγοράσει οκτώ αεροσκάφη F-35A που κατασκευάστηκαν από την Lockheed Martin για την Τουρκία στο πλαίσιο συμβολαίου 862 εκατομμυρίων δολαρίων.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, η επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας είχε δώσει το πράσινο φως για την παραμονή σε αμερικανικό έδαφος των έξι αεροσκαφών τύπου F-35 που έχει αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ. Η συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα F-35 σταμάτησε μόλις η χώρα έλαβε την πρώτη παρτίδα συστοιχιών του συστήματος ρωσικής αεράμυνας S-400 το περασμένο καλοκαίρι. Παράλληλα, δεκάδες Τούρκοι πιλότοι και προσωπικό στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία μετά το πάγωμα της συνεργασίας στις αρχές Αυγούστου του 2019.

To Πεντάγωνο είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψιν την τουρκική κυβέρνηση να μην προμηθευθεί τους ρωσικούς πυραύλους, επικαλούμενο την «ασυμβατότητά» τους με τα αμερικανικής τεχνολογίας αεροσκάφη. Τα F-35 είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε να διαφεύγουν την ανίχνευση από τα ραντάρ (τεχνολογία stealth), αλλά η κοινή χρήση τους με τα ρωσικά ραντάρ των S-400 θα μπορούσε να αποκαλύψει στους χειριστές των συστημάτων αυτών, άρα και στη Ρωσία και στους συμμάχους της, τις ενδεχόμενες αδυναμίες των F-35.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του θέματος, η Τουρκία είχε αναλάβει την παραγωγή  900 και πλέον εξαρτημάτων με το κόστος να υπολογίζεται σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια που αναλογούν στο κομμάτι συμπαραγωγής που της είχε ανατεθεί σε βάθος χρόνου, συν θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες για την αμυντική βιομηχανία της.

The post Επίσημα τέλος από τα F-35 η Τουρκία appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΕΛΛΑΔΑ – Newsone.gr