«Επιτάχυνση» στις πωλήσεις Ι.Χ το 2019-Κατηγορία «έκπληξη» οδηγεί την αγορά

ΑΘΛΗΤΙΚA
AYTOKINHTO

 

Σε σχέση με το 2018, οι ταξινομήσεις καινούριων αυτοκινήτων την περσινή χρονιά παρουσίασαν ποσοστιαία άνοδο 10,3%.

Με θετικό και διψήφιο πρόσημο έκλεισε η περσινή χρονιά, βελτιώνοντας σημαντικά την ψυχολογία σε μια αγορά η οποία κατά την κρίση είχε καταποντιστεί από τις 260.000 ετήσιες πωλήσεις κατά μέσο όσο την πρώτη δεκαετία του 2000, στις μόλις 58.482 ταξινομήσεις το 2012.

Πιο συγκεκριμένα, το 2019 ταξινομήθηκαν συνολικά 114.110 επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, έναντι 103.431 το 2018. Διψήφιες αυξήσεις είχαν και οι υπόλοιπες κατηγορίες οχημάτων στις ταξινομήσεις, δηλαδή τα καινούρια επαγγελματικά οχήματα, τα καινούρια λεωφορεία και τα δίκυλα, όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί.

Τα SUV συγκινούν και τους Έλληνες

Αναφορικά με τα επιβατικά αυτοκίνητα η κατηγορία οχημάτων που γνώρισε σημαντική αύξηση, “κλέβοντας” συνεχώς πωλήσεις από τις υπόλοιπες, ήταν αυτή των SUV. Όπως είναι εμφανές στον πίνακα που ακολουθεί, σε όλες τις κατηγορίες μεγέθους τα SUV κερδίζουν μερίδιο, ενώ στις κατηγορίες C, D και Ε έχουν ξεπεράσει σημαντικά σε όγκο ταξινομήσεων τα συμβατικά πεντάθυρα και τετράθυρα μοντέλα.

Οι diesel κινητήρες, μεγάλοι χαμένοι για το 2019

Όσον αφορά στους κινητήρες που επιλέγουν οι Έλληνες, αυτοί με καύσιμο τη βενζίνη κρατούν τη μερίδα του λέοντος και μάλιστα αύξησαν το μερίδιό τους εντός του 2019. Αυξητική ήταν η ζήτηση επίσης και για τα υβριδικά, τα επαναφορτιζόμενα υβρίδικα, τα αμιγώς ηλεκτρικά και τα μοντέλα με κινητήρες διπλού καυσίμου, βενζίνης – φυσικού αερίου και βενζίνης – υγραερίου. Αντίθετα, μεγάλοι χαμένοι σε ζήτηση ήταν οι κινητήρες diesel, οι οποίοι ωστόσο διατηρούν ένα σημαντικό μερίδιο 26,6% της συνολικής αγοράς, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

 

αυτοκίνητο
πωλήσεις
SUV
Has video: 

Πηγή: