Επιτυχημένη η 1η Κρανογιορτή στην Κρανιά Ελασσόνας- Προσφέρθηκε μέχρι και κρανοπαγωτό!

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 1η κρανογιορτή στην Κρανιά Ελασσόνας την ημέρα της Παναγίας. Στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία της Κρανιάς στρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα τραπέζια με δεκάδες δημιουργήματα με βάση το κράνο. Ντόπιοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρανόπιτες, κρανομαρμελάδα, κρανοκέικ αλλά και κρανοτσάι, κρανοποτό και κρανοκτέιλ που ετοίμασαν με περισσή φροντίδα άνδρες και γυναίκες του χωριού. Για τους μικρούς φίλους είχε θαυμάσιο κρανοπαγωτό.


Η παραδοσιακή χορωδία γυναικών του ΜΕΣΚΕ τραγούδησε τοπικά παραδοσιακά τραγούδια, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η ορχήστρα «Χορικός Διθύραμβος» η οποία ερμήνευσε σύγχρονα και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την επικρατέστερη ερμηνεία η Κρανιά έλαβε το όνομά της από το ομώνυμο φυτό το οποίο φυόταν ως επί το πλείστον ελεύθερα σε αρκετά σημεία μέσα και έξω από το χωριό. Τα τελευταία πλέον χρόνια οι κρανιές είναι ελάχιστες. Παλιότερα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής συνήθιζαν να φτιάχνουν παραδοσιακές ξύλινες κατασκευές (ειδικά γκλίτσες) από ξύλο κρανιάς το οποίο ήταν ανθεκτικότατο.
Χορηγοί της κρανογιορτής ήταν ο Σάκης Μπατσίλας, απόδημος Κρανιώτης, υπεύθυνος για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ και ο δικηγόρος Χρήστος Πατούνας, ο οποίος είχε και την ευθύνη της συνολικής οργάνωσης της εκδήλωσης. Την ιδέα της διοργάνωσης την είχε ο Άρης Ζαφείρης. Στόχος των υπευθύνων είναι αυτή η γιορτή να καθιερωθεί κάθε χρόνο της Παναγίας τόσο με την προσφορά προϊόντων κράνου όσο και με την παράλληλη διοργάνωση πλούσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

The post Επιτυχημένη η 1η Κρανογιορτή στην Κρανιά Ελασσόνας- Προσφέρθηκε μέχρι και κρανοπαγωτό! appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Πολιτισμός – Τι Νέα Λάρισα;