“Ερωτηματικά, αστοχίες και ασάφειες στο ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης”

Μια σειρά καίριων ερωτημάτων που αναδεικνύουν τις αστοχίες και τις ασάφειες της ελληνικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης, έθεσε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης στη Βουλή, κατά την κοινή συζήτηση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής & Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Κατά την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης, αφού αναφέρθηκε στην ιστορική ευκαιρία για την ευρωπαϊκή κοινότητα να προχωρήσει σε ρήξη με τις πρακτικές που εφάρμοζε μέχρι σήμερα έτσι ώστε να αλλάξει η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, προχώρησε σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούν την ελληνική πρόταση και αναδεικνύουν:

• Την απουσία μηχανισμού εποπτείας και λειτουργίας του ελληνικού σχεδίου, καθώς και την απουσία μέριμνας για την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων εντός της χώρας μας.
• Την ασάφεια στην πρόβλεψη για την καταπολέμηση της ανεργίας.
• Την ανυπαρξία σχεδιασμού για τη δίκαιη κατανομή των δανείων του προγράμματος, καθώς και την έλλειψη μέριμνας για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την υπέρβαση της μονοκαλλιέργειας στον τουρισμό.
• Την απουσία δράσεων για τις αποκλεισμένες από τις τράπεζες πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
• Την απουσία μέριμνας για τις προστατευόμενες περιοχές βιοποικιλότητας και για περιοχές Natura.

Καταλήγοντας, ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε και στον «μεγάλο ασθενή» της ελληνικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης, το κοινωνικό κράτος, τονίζοντας: «Δεν υπάρχουν ερωτήσεις και απορίες για αυτό το θέμα, αλλά μόνο βεβαιότητες: Οι άνεργοι θα «φάνε» ΚΕΚ, οι φοιτητές θα σπουδάσουν με ψηφιοποιήσεις εκπαιδευτικού υλικού ύψους μισό δισ και οι ασθενείς, θα ιαθούν από μόνοι τους!».

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης