Έβρος: Πέρασε το όριο συναγερμού η στάθμη του ποταμού

ΕΛΛAΔΑ

Το γνωστό πρόβλημα που απασχολεί κάθε χρόνο τη Θράκη έρχεται και φέτος στην επιφάνεια. Πρόκειται για τη στάθμη του ποταμού Έβρου που ανεβαίνει κάθε χρόνο και δημιουργεί προβλήματα σε καλλιέργειες και ιδιοκτησίες.

Εστι, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Εθνος πέρασε το όριο συναγερμού η στάθμη του ποταμού Έβρου στο κεντρικό και νότιο τμήμα του και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Πετάλου, με αποτέλεσμα οι επόμενες 24 ώρες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για μία τεράστια έκταση, η οποία οριοθετείται από το ύψος των Λαγυνών και του Τυχερού στο Δήμο Σουφλίου μέχρι τις Φέρρες του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, αυτήν τη στιγμή το ύψος της στάθμης του νερού του ποταμού στην περιοχή του Πετάλου έχει φτάσει στα 6,25 μέτρα, με το όριο συναγερμού να βρίσκεται στα 6 μέτρα.

Κατά τον ίδιο το πρόβλημα δημιουργείται μέσα στο έδαφος της Τουρκίας, αφού οι γείτονες αφήνουν ανεξέλεγκτο το φουσκωμένο παραπόταμο Εργίνη, ο οποίος μεταφέρει τεράστιες ποσότητες νερού στον Έβρο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς, αυτή τη στιγμή χύνονται στον Έβρο από τον Εργίνη 1.370 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.

«Στο βόρειο Έβρο είμαστε καλά. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αφού οι Βούλγαροι ελέγχουν τις ποσότητες νερού.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στον κεντρικό και νότιο τμήμα του νομού, στη συμβολή του ποταμού Έβρου με τον παραπόταμο Εργίνη, όπου έχουμε μεγάλες ποσότητες νερού. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες.

Ήδη, έχουμε ειδοποιήσει όλους τους κατοίκους να μην πλησιάζουν το ανάχωμα, αλλά και την εταιρεία που κατασκευάζει το φράκτη να απομακρύνει τα μηχανήματά της», λέει στο ethnos.gr κ. Πέτροβιτς.

Σε περίπτωση που συνεχίσει και τις επόμενες ώρες να πέφτει μεγάλη ποσότητα νερού στον Έβρο από την Τουρκία και πλημμυρίσει ο ποταμός, θα δοθεί η χαριστική βολή σε πολλούς παραποτάμιους οικισμούς, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα επουλώσει τις πληγές τους από την κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας.

Έβρος
Τουρκία
στάθμη
Has video: 

Πηγή: