Φήμες για νέο πραξικόπημα στην Τουρκία: «Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ

«Είναι αχαριστία προς τον λαό», είπε ο Μπαχτσελί

Φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος κυκλοφορούν στον… αέρα στην Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ να απαντά ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα.

«Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων! Ας αφήσουμε στο ψυγείο τα προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε» δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα κι έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία. Η συζήτηση για πιθανό πραξικόπημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ.

Οι συγκεκριμένες φήμες προέρχονται από την έκθεση ενός αμερικανικού think tank, το RAND Corporation, για την Τουρκία, τον περασμένο μήνα, για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με το οποίο, η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να διώξει εκατοντάδες αξιωματικούς από το στράτευμα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους κόλπους του στρατού της.

«Μεσαίας κλίμακας στελέχη του στρατού είναι πολύ ενοχλημένα με την ηγεσία τους και ανησυχούν ότι θα εκδιωχθούν κι εκείνοι με συνοπτικές διαδικασίες από το στράτευμα», αναφέρει η έκθεση και συνεχίζει: «Αυτή η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα προσπάθεια πραξικοπήματος και αυτή την απειλή την έχει λάβει υπόψιν του σοβαρά ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν».

Στην γείτονα χώρα πάντως ο Τύπος «βράζει» και πολλοί είναι εκείνοι που γράφουν ότι το πραξικόπημα είναι στα σκαριά, παρά το γεγονός ότι στην Άγκυρα μιλούν απλά για φήμες.

«Δεν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας. Μην εκπλαγείτε αν γίνει απόπειρα πραξικοπήματος», έγραψε μεταξύ άλλων, ο Hasan Basri Yalcin, αρθρογράφος στην εφημερίδα Sabah.

Ο Yusuf Kaplan, αρθρογράφος στην Yeni Safak προέβλεψε ότι το επόμενο πραξικόπημα θα γίνει από Κεμαλιστές μέσα στον στρατό.

Πηγή: newpost.gr

The post Φήμες για νέο πραξικόπημα στην Τουρκία: «Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Κόσμος – Τι Νέα Λάρισα;