Γ. Κατρούγκαλος: Κανείς δεν θέλει πόλεμο ή θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει πόλεμο ή «θερμό επεισόδιο» με την Ελλάδα, εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κανείς δεν θέλει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Όχι, φυσικά, μόνο εμείς, που είμαστε μια φιλειρηνική χώρα και βασίζουμε τα συμφέροντά μας στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά ούτε και η Τουρκία, που θέλει να διατηρεί μια ελεγχόμενη ένταση στο Αιγαίο και με αυτόν τον τρόπο να προωθεί τη δική της αναθεωρητική πολιτική» τονίζει, μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Και προσθέτει: «Σε καμία περίπτωση, όμως, και η Τουρκία δεν επιδιώκει πόλεμο, δεν επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο».

Κληθείς να σχολιάσει τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, εξηγεί ότι οφείλονται στη «γενικότερη πολιτική αναθεωρητισμού της γειτονικής χώρας», ενώ εκτιμάει ότι απευθύνονται στο εσωτερικό της χώρας.

«Ταιριάζει στη γενικότερη πολιτική αναθεωρητισμού της Τουρκίας να συντηρεί ένα επίπεδο κλιμακούμενης έντασης, που αυξάνει ανάλογα με την εσωτερική συγκυρία. Ξέρει όμως και αυτή ότι ο πόλεμος είναι καταστροφικός» επαναλαμβάνει.

Δεν παραλείπει βέβαια, να στείλει σαφές μήνυμα ότι «κανείς δεν θα κερδίσει από μια σύρραξη στο Αιγαίο», ενώ προειδοποιεί ότι ακόμη «και η υποψία ενός θερμού επεισοδίου θα βλάψει την τουρκική οικονομία, που βρίσκεται τώρα επί ξυρού ακμής».

«Είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να εξασφαλίσουμε την αποφυγή ενός οποιουδήποτε κακού σεναρίου. Οι Έλληνες πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς» σπεύδει να διαβεβαιώσει, σε κάθε περίπτωση.

Η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κλιμακώθηκε σημαντικά, έπειτα από την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ., αποστέλλοντας μάλιστα το πλοίο – γεωτρύπανο «Πορθητής», ενώ προς την περιοχή φέρεται να πλέει και ένα δεύτερο τουρκικό πλοίο, το «Γιαβούζ».

Οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο της Λευκωσίας, όσο και της Αθήνας, ενώ στο πλευρό του ελληνο-κυπριακού άξονα έχει ταχθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λαμβάνει απόφαση για την επεξεργασία πιθανού πακέτου μέτρων εναντίον της Άγκυρας.

The post Γ. Κατρούγκαλος: Κανείς δεν θέλει πόλεμο ή θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο appeared first on patrastimes.gr.

Πηγή: Πολιτική – patrastimes.gr