Γερμανία για τεθωρακισμένα: Η συμφωνία έκλεισε στη συνάντηση Σολτς – Μητσοτάκη

Η συμφωνία για την παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder, κλείστηκε στη διμερή συνάντηση που είχαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος στη EURACTIV Γερμανίας.

Όπως τονίζει το EURACTIV στο δημοσίευμά του, η δήλωση αυτή φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με την τοποθέτηση του Έλληνα ομολόγου του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος είπε στον ΣΚΑΙ ότι «κοινοποιήθηκε (από τον Σολτς) αν θέλετε η πρόοδος των επαφών που είχαν γίνει μεταξύ των δύο επιτελείων».

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Αποκαλύψεις Σολτς για το τι συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όπλα στην Ουκρανία

«Ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησαν χθες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συμφώνησαν επίσης σε αυτή την ανταλλαγή. Όπως ήδη αναφέρθηκε, αφορά γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού Marder, τα οποία θα παραλάβει η Ελλάδα. Η Ελλάδα από την πλευρά της θα δώσει αντίστοιχα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία», είπε όταν ερωτήθηκε από την γερμανική έκδοση της EURACTIV.

Συνέχισε λέγοντας ότι τώρα συντονίζονται όλες οι λεπτομέρειες, όπως ανακοινώθηκε χθες μεταξύ του Γερμανού υπουργού Άμυνας και του Έλληνα υπουργού Άμυνας. «Και αν έχουμε περισσότερα νέα, θα χαρούμε να σας ενημερώσουμε. Προς το παρόν δεν μπορώ να πω περισσότερα για αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Γερμανός Καγκελάριος προχώρησε σε ανακοίνωση μίας σε εξέλιξη συζήτησης των δύο πλευρών.

«Όλη αυτή η διαδικασία προκύπτει μετά από συνεννόηση των δύο επιτελείων Ελλάδας και Γερμανίας. Απασχόλησε λίγο την συζήτηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γερμανού Καγκελάριου, ο οποίος το είπε σε συνέντευξή του».

Διαβάστε επίσης: Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Στο ερώτημα εάν «βιάστηκε ο Σολτς;», ο Οικονόμου απάντησε πως «κοινοποιήθηκε, αν θέλετε, η πρόοδος των επαφών που είχαν γίνει μεταξύ των δύο επιτελείων».

Γιατί δεν στέλνει όπλα απευθείας

Αναφορικά με το ερώτημα για ποιο λόγο η Γερμανία δεν στέλνει τα όπλα απευθείας στην Ουκρανία, το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι είναι θέμα ταχύτητας και συμβατότητας των οπλικών συστημάτων με τον ουκρανικό στρατό.

«Η γερμανική κυβέρνηση ενεργεί σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους, με τους Ευρωπαίους συμμάχους και σε στενό συντονισμό και διαβούλευση με την Ουκρανία για όλα αυτά τα θέματα», τόνισε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι η λογική αυτής της «ανταλλαγής» εδράζεται στην ανάπτυξη «όσο το δυνατόν γρηγορότερα του αποτελεσματικότερου δυνατού εξοπλισμού, εξοπλισμού που είναι, ας πούμε, ενός τύπου που μπορεί ήδη να χειριστεί και να χρησιμοποιηθεί από τα ουκρανικά στρατεύματα».

«Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι επίσης σοφό και σωστό να παραδίδουμε γρήγορα υλικό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία που είναι ακόμα σε σοβιετικά αποθέματα και στη συνέχεια να υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας στη Δύση με σύγχρονα όπλα από τη Δύση».

Πηγή: Πολιτική – ΤΑ ΝΕΑ