Γερμανία: Συμφωνία €9 δισ. με τη Lufthansa – Έτοιμη για «σκληρή μάχη» με την Κομισιόν η Μέρκελ

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοντάφτει πλέον η συμφωνία της Γερμανίας με την εταιρεία Lufthansa για πακέτο στήριξης 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στον αερομεταφορέα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν «επί της αρχής» για το τελικό σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από το κρατικό Ταμείο για την Σταθεροποίηση της Οικονομίας (WSF) όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο του αερομεταφορέα.

Η Μέρκελ ετοιμάζεται για «σκληρή μάχη»

Σύμφωνα με το περιοδικό, το «ναι» της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν πρέπει να θεωρείται ως τυπική διαδικασία, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν διατυπώσει σοβαρές απαιτήσεις.

Βασικό «αγκάθι» είναι τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης (σλοτς) στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου. Η Κομισιόν ζητά να αφαιρεθούν από τη Lufthansa και να δοθούν σε άλλες εταιρίες, ως «αποζημίωση» για την κρατική βοήθεια που λαμβάνει η γερμανική εταιρία.

«Θα είναι μια σκληρή μάχη», φέρεται να δήλωσε σχετικά η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αποφασισμένη να στηρίξει την Lufthansa.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Το τελικό πακέτο βοήθειας ανέρχεται σύμφωνα με το δημοσίευμα σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κράτος, ως αντάλλαγμα, αποκτά μερίδιο 20%, ποσοστό κάτω από την μειοψηφία αρνησικυρίας, με την οποία θα μπορούσε να θέσει βέτο σε αποφάσεις της διοίκησης.

Επίσης, το Βερολίνο δείχνει ότι υποχώρησε και στο θέμα του περιορισμού των εσωτερικών πτήσεων, όταν υπάρχει καλή σιδηροδρομική σύνδεση, όπως προβλέπεται από το «πράσινο» πακέτο της γερμανικής κυβέρνησης.

The post Γερμανία: Συμφωνία €9 δισ. με τη Lufthansa – Έτοιμη για «σκληρή μάχη» με την Κομισιόν η Μέρκελ appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΕΛΛΑΔΑ – Newsone.gr