Γιατί η κυβέρνηση δεν συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ ;

Είναι παράδοξο από τη μία να μεταδίδεται “πολεμικό κλίμα” με την Τουρκία και από την άλλη η κυβέρνηση να μην έχει συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ για να εξετάσει την κατάσταση και τα δεδομένα.

Η δικαιολογία κυβερνητικών κύκλων είναι ότι “δεν θέλουμε να δραματοποιήσουμε την κατάσραση”! Το ΚΥΣΕΑ υπάρχει για να συνεδριάζει σε “δραματικές” καταστάσεις κι όχι μόνο για να κάνει κρίσεις Αρχηγών και μάλιστα με κριτήρια όχι πάντα …επιχειρησιακά.

Από την άλλη πλευρά στην Άγκυρα σήμερα έγινε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας είναι σαφές ότι ειδικά τον τελευταίο χρόνο είναι “πρωθυπουργικό-κεντρικό”. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι υπουργοί είναι μάλλον “διακοσμητικοί”. Ωστόσο στο χώρο της Εθνικής Άμυνας τέτοιες λογικές είναι άκρως επικίνδυνες. Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να γνωρίζει θέματα στρατιωτικής φύσεως και καλό θα ΄ναι γι΄ αυτά να ακούγεται και να λαμβάνεται σοβαρά υπ΄ όψιν η γνώμη των στρατιωτικών. Στο ΚΥΣΕΑ αυτό μπορεί να γίνει και αυτός είναι και ο βασικός λόγος ύπαρξης του.

Το θέμα έχει θέσει μετά επιτάσεως η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά οι αντιστάσεις της κυβέρνησης δεν κάμπτονται.

Δηλώσεις Κατρούγκαλου

Aπαράδεκτη σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή διαχείριση της κρίσης, χαρακτήρισε τη μη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος υποστήριξε, επίσης, ότι “η κλιμάκωση της επιθετικότητάς της Τουρκίας αποτελεί συνέπεια του κενού αυτού στρατηγικής της κυβέρνησης”.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε ότι “τον Ιούνιο του 2019, σε συνθήκες σαφώς χαμηλότερης έντασης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, για την πρόβλεψη και αποτροπή παρόμοιων με τις σημερινές τουρκικών ενεργειών. Στη συνέχεια, έθεσε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο για πρώτη φορά έλαβε απόφαση επί της αρχής για κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις ενεργειές της στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Ασκώντας κριτική είπε ότι “ο κύριος Μητσοτάκης, αιχμάλωτος του κενού στρατηγικής και των εσωτερικών αντιφάσεων της κυβέρνησης του, ούτε κυρώσεις είχε ζητήσει μέχρι πρόσφατα, ούτε προσήλθε στην Βουλή, να ενημερώσει, μέσω του Κοινοβουλίου, τον ελληνικό λαό, όπως του ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”.

Συνεχίζοντας την κριτική υποστήριξε ότι “οι κρίσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται εκ των προτέρων, με συνδυασμό ουσιαστικών κυρώσεων, που καθιστούν ευρωτουρκική και όχι απλώς διμερή διαφορά την τουρκική επιθετικότητα, και παράλληλα την ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας, για την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η αδράνεια του κ. Μητσοτάκη και ο φόβος του απέναντι στην ακραία δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας στέρησαν από την ελληνική διπλωματία τον ενεργητικό χαρακτήρα που είχε επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος “καυτηρίασε την υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας να κάνει έκκληση στην ανάγκη ενότητας, ενώ ταυτόχρονα, με μία πλήρως ενορχηστρωμένη τακτική παρακρατικής μεθόδευσης επιχειρεί συστηματικά να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, διχάζοντας βαθιά τον ελληνικό λαό”.

The post Γιατί η κυβέρνηση δεν συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ ; appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΕΛΛΑΔΑ – Newsone.gr