Γκίκας Μαγιορκίνης: Να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές

Μήνυμα για περιορισμό της κινητικότητας και των κοινωνικών επαφών για την ανάσχεση της πανδημίας, έστειλε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, στη σημερινή ενημέρωση του υπ. Υγείας για την πορεία της πανδημίας, υπογράμμισε αρχικά πως σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται μια πτωτική τάσης της COVID-19.

Όσον αφορά την Ελλάδα, παρατήρησε πως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ πραγματοποιείται με επιβράδυνση.

Παρατηρείται άνοδος εισαγωγών ως και 50%, ενώ τόσο είναι και η εκτίναξη των κρουσμάτων της Αττικής σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη υπήρξε άνοδος στο 20%, ενώ σημειώθηκε σταθεροποίηση των διαγνώσεων στα άτομα άνω των 65.

«Πρέπει να περιορίσουμε τις κοινωνικές μας επαφές, τις γνωστές κοινωνικές φούσκες» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, εξηγώντας πως στόχος μέτρων είναι η εξισορρόπηση της κοινωνικής μετάδοσης και του ανοίγματος των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ο καθηγητής συμπλήρωσε πως μεγάλο πρόβλημα αποτελούν τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ είναι ορατή η κόπωση των πολιτών: «μην ξεχνάτε είμαστε όλοι μαζί σε αυτό» διευκρίνισε.

Τέλος, επεσήμανε πως η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού έχει κατά 20% πιο αυξημένη μεταδοτικότητα και οι υγειονομικές αρχές στη χώρα είναι σε επιφυλακή.

 

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης