Η άνοδος της Ευρώπη δίνει ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές να ανακάμπτουν έπειτα από την «αιμορραγία» των προηγουμένων συνεδριάσεων, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο του κοροναϊού στην κινεζική οικονομία.

Έτσι, και το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις και σωρευτικές απώλειες 4,76% καταφέρνει να αντιδράσει.

Μπορεί οι ανησυχίες για την πορεία της εξάπλωσης του κοροναϊού, αλλά και τις προεκτάσεις αυτού, να παραμένουν, ωστόσο μετά από ένα δεκαήμερο έντονων αναταράξεων στις αγορές, η επενδυτική εμπιστοσύνη δείχνει να ομαλοποιείται.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 916,71 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,47%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 6,55 εκατ.ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,44%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,55%.

Άνοδο καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Motor Oil(+3,22%), της Μυτιληναίος(+2,55%), των ΕΛΠΕ (+2,29%), της Viohalco(+2,25%), του ΟΠΑΠ(+2,13%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+2,12%).

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Πετρελαίου(+2,97%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (+2,32%).

Ανοδικά κινούνται 56 μετοχές, 5 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Fieratex (+14,04%) και Παϊρης (+6,19%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Unibios (-3,90%) και Ιντερτέκ (-3,37%).

Η Ευρώπη και η Ασία

Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές  στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ανακάμπτοντας περαιτέρω από τις μαζικές ρευστοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας που σημειώθηκαν λόγω των ανησυχιών για την επιδημία του νέου ιού στην Κίνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,6% στις 10:03 ώρα Ελλάδας.

Οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ασία, ιδιαίτερα στην Κίνα, κινήθηκαν ανοδικά ύστερα από τις μεγάλες απώλειες χθες αν και οι εξελίξεις αναφορικά με την επιδημία του ιού αναμένεται να καθορίσουν την πορεία των αγορών βραχυπρόθεσμα.

Πηγή: Οικονομία – ΤΑ ΝΕΑ