Η διαχρονικότητα του Άλμπυ…

"Π" ART
Μια Γνώμη
Έντυπη Έκδοση

 

Ένα αριστούργημα του σύγχρονου θεάτρου, που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία, το παράλογο και την τραγωδία, θα παρουσιαστεί φέτος τον χειμώνα στο θέατρο Αθηνών. Μετά την επιτυχία του «Πουπουλένιου», του «Θεού της Σφαγής» και του «Φάρου», ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», του Έντουαρντ Άλμπυ.

Ο ίδιος και η Μαρία Πρωτόπαππα ερμηνεύουν δύο από τους πιο εμβληματικούς ρόλους του σύγχρονου δραματολογίου, τον Τζορτζ και τη Μάρθα, αντίστοιχα, με συμπρωταγωνιστές τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο και την Ντάνη Γιαννακοπούλου.

Το έργο. Ένα σαλόνι ως πεδίο μάχης. Μια νύχτα που θα φτάσει ως το ξημέρωμα. Δυο ζευγάρια ξενυχτούν, πίνουν και παίζουν τα πιο επικίνδυνα παιχνίδια: αυτά που θα γκρεμίσουν κάθε ζωτικό ψεύδος και θα φέρουν, με το φως της αυγής, την αλήθεια στο φως.

Ο Τζορτζ κι η Μάρθα είναι οι «παίκτες»: στήνουν όλα τα παιχνίδια αλληλοεξόντωσης, εμπλέκουν σ’ αυτά τον Νικ και τη Χάνι, ένα νεαρό ζευγάρι. Και μόνο έτσι επιβιώνουν. Είναι παντρεμένοι πάνω από είκοσι χρόνια, κι η οικειότητα τους, όπως πάντα, γεννά περιφρόνηση. Εκείνος είναι ένας παραιτημένος καθηγητής ιστορίας σε Πανεπιστήμιο κι εκείνη κόρη του Πρύτανη. Έπειτα από μια δεξίωση του πατέρα της, η Μάρθα προσκαλεί το νεαρό ζευγάρι στο σπίτι τους γιατί «ο Μπαμπάς είπε να τους φερθούμε καλά». Στο ξημέρωμα, όταν το πάρτι τελειώσει, κανείς τους δεν είναι πια ο ίδιος. Κι ό,τι έχει γκρεμιστεί, πρέπει να χτιστεί ξανά, με θεμέλιο την αλήθεια. Και την αγάπη.

Η ιστορία. Το «Who’s Afraid of Virginia Woolf?» ανέβηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 1962 κι έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση και αποσπώντας τα βραβεία Tony και Drama Critic’s Circle. Από τότε παρουσιάζεται συνεχώς με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, όπου έχει ανέβει αρκετές φορές, μετά την πρώτη του Καρόλου Κουν το 1965.

Ο τίτλος του έργου είναι παράφραση του τραγουδιού «Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?», από την ταινία κινουμένων σχεδίων του Walt Disney «Τα τρία γουρουνάκια» Ο Άλμπυ, είδε τη φράση γραμμένη στον τοίχο της τουαλέτας ενός μπαρ. Η αντικατάσταση του λύκου (wolf) με το όνομα της αυτόχειρα Αγγλίδας συγγραφέα Virginia Woolf, μετατρέπει το ερώτημα για τον κακό λύκο στο ερώτημα: ποιος δεν φοβάται να ζήσει χωρίς ψευδαισθήσεις;

INFO

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης – Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη

Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή – Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος- Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα- Μουσική: Μίνως Μάτσας

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Σάββατο 12 Οκτωβρίου, Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 10, τηλ.: 210 3312343. Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή : 9:00 μ.μ., Σάββατο: 9:15 μ.μ., λαϊκή απογευματινή: Σάββατο: 6:00 μ.μ.

 

θέατρο
παράσταση
Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Issue: 
2093
Issue date: 
2-10-2019
Has video: 

Πηγή: