Η Κατερίνα Ζιαζιά – Σουφλιά για τον γλύπτη Takis και την έκθεσή του στη Λάρισα το 2004

Σε δήλωσή της για τον θάνατό του γλύπτη Τάκη η δημοτική σύμβουλος Δ. Λαρισαίων Κατερίνα Ζιαζιά – Σουφλιά, αναφέρει τα εξής:

«Πέθανε ο γλύπτης Takis, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής. Πρωτοπόρος της κινητικής τέχνης, καθήλωσε με τους μαγνήτες το παγκόσμιο κοινό και έβαλε τον ηλεκτρομαγνητισμό στις αίθουσες τέχνης.
Μια καλλιτεχνική πορεία που εκτίθεται στις τέσσερις γωνίες του κόσμου. Έργα του Τakis εκτίθενται στις μόνιμες συλλογές των σπουδαιότερων μουσείων του κόσμου Centre G. Pompidou, ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης, Χιούστον, Tate Gallery του Λονδίνου κ.α)
Tην είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε το Ίδρυμα Takis, εμείς το μάθαμε από τον στενό του συνεργάτη Νίκο Σταθούλη.
Η Λάρισα είχε την ευκαιρία και την τιμή να φιλοξενήσει « Παγκόσμια Πρώτη » του καλλιτέχνη το 2004.
Το ίδιο κι εγώ, είχα την ευκαιρία και την τιμή να γνωρίσω εκείνη την «απεριόριστη ιδιοφυΐα», όπως είχε πει και ο Pierre Restany, τον Takis.


Ως πρόεδρος τότε του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας εισηγήθηκα να προσκαλέσουμε τον Takis να εκθέσει έργα του στη πόλη μας.
Ο καλλιτέχνης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση – πρόκληση μας και τη χρονιά που η χώρα διοργανώνει τους Ολυμπιακούς, ο Takis εκθέτει στη Λάρισα!
Για εμάς, η επιλογή του να εκθέσει στη Λάρισα ήταν ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την πολιτιστική δυναμική της πόλης μας όσο και για την επιτυχία να φιλοξενήσει έναν καλλιτέχνη τέτοιου βεληνεκούς που εκείνη την περίοδο τον διεκδικούσαν διεθνή μουσεία.
Το Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Λάρισας διοργανώνει έκθεση με τίτλο Η Μουσική των Σφαιρών: Μουσικός Χώρος 1 και παρουσιάζει 12 μουσικά έργα του Takis και πιο συγκεκριμένα 7 Σφαίρες και 5 Έγχορδα.
‘Ήταν προσιτός και ασυμβίβαστος, ανήσυχος και πρωτοπόρος, ριζοσπαστικός, επαναστάτης…
Μιλούσε με πάθος για το Φως…
Μιλούσε με πάθος για το Γεροβουνό…
Μιλούσε με πάθος για τη ζωή…
Ο Takis μαγνήτιζε, όπως ακριβώς και τα έργα του.
Έχω την αίσθηση ότι αυτό που πραγματικά ήθελε να ικανοποιήσει ήταν το θέλημα της ψυχής του, μόνο της ψυχής του…
Ο Takis φιλοξενήθηκε στη πόλη μας μαζί με τους συνεργάτες του και φεύγοντας έγραψε τα καλλίτερα ως εντυπώσεις για την προοπτική της πόλης και τους κατοίκους της.
Θέλοντας να τιμήσουμε την προσφορά του στην τέχνη και να προσθέσουμε ένα ακόμη έργο – γλυπτό στην περιουσία της πόλης αγοράσαμε τότε ένα από τα μεγάλα έργα του, το οποίο κοσμούσε και τη μόνιμη συλλογή του Κέντρου.
Πιστεύω ότι το έργο του καλλιτέχνη αξίζει μόνιμης προβολής, δημιουργώντας έτσι ένα άμεσο καθημερινό διάλογο με την πόλη.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του
Καλό ταξίδι Τάκη!».

The post Η Κατερίνα Ζιαζιά – Σουφλιά για τον γλύπτη Takis και την έκθεσή του στη Λάρισα το 2004 appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Πολιτισμός – Τι Νέα Λάρισα;