Η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο στήριξης της Aegean – 120 εκατ. από το κράτος και 60 εκατ. από τους μετόχους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτική
 
Το σχέδιο για κρατική στήριξη της Aegean, η οποία επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με βάση τον κατά το δυνατόν δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ Κράτους και ιδιωτών μετόχων.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο, το κράτος θα συμβάλλει με το ποσό των 120 εκατ. ευρώ ενώ οι μέτοχοι της εταιρείας θα συμβάλλουν με 60 εκατ. ευρώ, με τον Σ. Πέτσα να δηλώνει ότι η κυβέρνηση, δρομολογεί την στήριξη της εταιρίας Aegean, που πλήττεται εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα και ειδικότερα τις μετακινήσεις και τον τουρισμό.
 
Το σχέδιο κρατικής στήριξης της αεροπορικής εταιρίας, θέτει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean με τη συμμετοχή και των μετόχων της, και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήδη αξιολογείται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων σε εταιρίες και κλάδους που πλήττονται λόγω της πανδημίας, όπως είναι κατεξοχήν ο κλάδος των αερομεταφορών, καθώς το σχέδιο προσομοιάζει σε περιπτώσεις κρατικής στήριξης άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων με συνεισφορά του Κράτους, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει τη σημαντική συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων.
 
Διευκρίνισε, δε, ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης (τύπου warrants), για αγορά μετοχών της εταιρίας, τα οποία θα δικαιούται να ασκήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ αναφέρθηκε και στο συνολικό ποσό των περίπου 32 δισ. ευρώ, που έχουν λάβει ή θα λάβουν άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου των αερομεταφορών, κάνοντας έμμεση στις ενισχύσεις της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης στη Lufthansa και την Air France αντίστοιχα.

Πέτσας
Aegean
Κορωνοϊός
στήριξη
κράτος
μέτοχοι
Has video: 

Πηγή: