Η στρατηγική των δύο διεκδικητών της ηγεσίας

Η αναμενόμενη – όπως τη χαρακτήρισε το περιβάλλον Παπανδρέου – στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου στην υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη για το δεύτερο γύρο των εκλογών του Κινήματος Αλλαγής φέρνει ανακατατάξεις, αλλά και γκρίνια.

Βέβαια, η γκρίνια, ειδικότερα, δεν είναι άγνωστη κατάσταση για το χώρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ…

Ωστόσο, η μεγάλη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο των εκλογών, από τη μία πλευρά, έφερε έναν αέρα ανανέωσης στο κόμμα και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό και, από την άλλη, προκάλεσε την αντίδραση του έτερου διεκδικητή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος, ως πρώην πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και γιος του ιδρυτή του, δεν έχει «χωνέψει» ακόμη το γεγονός ότι παρ’ ολίγον να μην περάσει καν στο δεύτερο γύρο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ήδη από την επομένη των εσωκομματικών εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου, ακολουθεί μία τακτική φθοράς του πολιτικού του αντιπάλου, κατ’ αρχήν, βάλλοντας κατά των θέσεών του και επισημαίνοντας ότι το νεαρό της ηλικίας δεν θα φέρει και την πολυπόθητη ανανέωση. Επιμένει, μάλιστα, λόγω και των πρωτοβουλιών που είχε πάρει στο παρελθόν (σ.σ. Διαύγεια, Open Gov κ.ά.) ότι την ανανέωση στην παράταξη μπορεί να τη φέρει ο ίδιος.

Παράλληλα, όμως, προχώρησε και σε πιο σκληρές επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης διακατέχεται από «παλαιοκομματικές αντιλήψεις», ενώ επεσήμανε ότι αποτελεί μειονέκτημα για το κόμμα ο αρχηγός του να μην είναι βουλευτής.

«Fake news και ειρηνική νίκη» από τον Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, αρνήθηκε να «σηκώσει το γάντι» της αντιπαράθεσης, που έχει ρίξει από την πρώτη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Το ΠΑΣΟΚ και η παράταξή μας είναι πληγωμένη από ακραίες πολιτικές συμπεριφορές, τις οποίες τις πληρώσαμε», όπως είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν θα μπω σε αντιπαράθεση, δεν θα πω γιατί να μην ψηφίσουν τον Γιώργο Παπανδρέου. Θέλω μία ειρηνική νίκη, μια νίκη προοπτικής, για να κοιτάξουμε μπροστά και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του χθες»

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τα όσα του προσάπτει τις τελευταίες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε: «Απαντώ σε θέματα που έχουν να κάνουν είτε με ηθικά, είτε με πολιτικά ζητήματα».

Και προσέθεσε: «Τιμώ τον πρώην πρωθυπουργό, όπως όλους τους πρώην προέδρους του κόμματος και κυρίως την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και την παρακαταθήκη που μας άφησε για ενότητα»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μάλιστα, χαρακτήρισε «αδιανόητα» όσα υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου για τον ίδιο, όταν είχε δηλώσει ότι ο κ. Ανδρουλάκης διακρίνεται για «παλαιοκομματικές αντιλήψεις».

«Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα, έχουν απαντηθεί στο συνέδριο», τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Ανδρουλάκης – που είχε κάνει λόγο για «fake news» τις προηγούμενες ημέρες – επαναλαμβάνοντας: «Το 2013, εκλέχθηκα γραμματέας του ΠΑΣΟΚ με τη σημαία ότι αποκομματικοποιώ το κράτος και έβαλα ρήτρα στο Καταστατικό μας να μην είναι υποψήφιοι στην Κεντρική Επιτροπή όσοι μετείχαν στο υπουργικό σχήμα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη».

«Η ανανέωση είναι θέμα πολιτικού ήθους και θέσεων»

Όσο για την… μπηχτή Παπανδρέου, που είπε ότι «η ανανέωση δεν είναι θέμα ηλικίας», υποννοώντας ουσιαστικά ότι δεν έχει θέσεις ο αντίπαλός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι η ανανέωση είναι και ηλικιακή, αλλά «πάνω από όλα είναι πολιτικού ήθους, προγράμματος και θέσεων για την πατρίδα».

Και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει εκλεγεί γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και, στη συνέχεια, δύο φορές ευρωβουλευτής αλλά, όπως τόνισε: «Ένα ρουσφέτι δεν έχω κάνει, δεν έχω κοστίσει στον ελληνικό λαό ούτε ένα ευρώ!».

 

Ανδρουλάκης: Στο όνομά μας θα υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ και ο ήλιος»

Τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ θα είναι μπροστά στο επόμενο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, ξεκαθάρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη συνέντευξή του στο MEGA.

«Και το όνομα και το σύμβολό μας, έχω πρόταση που τα αγκαλιάζει όλα: Και ΠΑΣΟΚ και ήλιος και συμπαράταξη», προσέθεσε.

Μάλιστα, σε ερώτηση που δέχθηκε αν το ΚΙΝΑΛ θα μετανομαστεί σε ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης διευκρίνισε: «Στο όνομά μας θα είναι και το ΠΑΣΟΚ».

«Αδιανόητο να μην γίνει β’ γύρος»

Ο νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών του ΚΙΝΑΛ κλήθηκε να σχολιάσει και την προτροπή του Ανδρέα Λοβέρδου προς τον Γιώργο Παπανδρέου να αποσυρθεί και να μην διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος, αλλά και για την απόφαση του δεύτερου να συνεχίσει μέχρι τέλους τον αγώνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λοβέρδος, στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε την απόφασή του να ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη στο β’ γύρο των εκλογών, έκανε σαφές ότι επιχείρησε να πείσει τον Γιώργο Παπανδρέου να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα, αλλά – όπως τόνισε – δεν έπεισε…

«Η διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου οδηγείται σε δεύτερο γύρο. Προσπάθησα τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως αυτό να αποτραπεί, αλλά δεν έπεισα. Οι δύο υποψήφιοι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως άλλωστε όλοι μας.  Ο ένας από τους υποψηφίους έχει δοκιμαστεί και οι ελπίδες που γεννά το εγχείρημά του είναι συνεπώς περιορισμένες. Ο έτερος υποψήφιος δεν είναι Βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», επεσήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Και προσέθεσε: «Ούτε στο χαρακτήρα μου είναι, ούτε θεωρώ σωστό ένας πολιτικός όπως εγώ, να επιχειρεί να «καθοδηγήσει» τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών που τον ψήφισαν. Οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες μου, όμως, θα γνωρίζουν πάντοτε τι σκέφτομαι και τι αποφασίζω. Και επειδή είμαι πολιτικός θέσεων και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου, δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του».

Κατηγορηματικός ως προς τη σημασία διεξαγωγής του β’ γύρου των εκλογών ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο MEGA: «Είναι αδιανόητο να μην γίνει δεύτερος γύρος. Είναι λάθος να μην τηρήσουμε το Καταστατικό μας. Πρέπει να τιμήσουμε τους πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές».

Κάλεσμα Ανδρουλάκη στους προοδευτικούς πολίτες για την Κυριακή

Απευθυνόμενος στα μέλη και τους φίλους του κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε: «Καλώ όλους τους πολίτες να έρθουν και αυτή την Κυριακή στις κάλπες. Ζητώ ισχυρή εντολή, για την ανανέωση, την ενότητα και την πολιτική αυτονομία της παράταξης».

Τόνισε, μάλιστα, ότι στην επικοινωνία που είχε με τον Ανδρέα Λοβέρδο, η οποία – όπως υπογράμμισε και ο ίδιος – έγινε μετά την ανακοίνωση της απόφασης Λοβέρδου να τον ψηφίσει στο δεύτερο γύρο, του ζήτησε να συμβάλλει και εκείνος, ώστε να υπάρξει νέα δυναμική ώθηση των πολιτών για να συμμετάσχουν στις εκλογές και την επόμενη Κυριακή.

«Το πρωί, τηλεφώνησα σε όλους τους συνυποψηφίους μου, τους ευχαρίστησα για τον πολιτικό αγώνα που δώσαμε όλοι με αξιοπρέπεια και ενότητα και ζήτησα να καλέσουν και εκείνοι τους πολίτες στις κάλπες την Κυριακή», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει»

Την αισιοδοξία του ότι στις εθνικές εκλογές ο κόσμος «θα μας δώσει μεγάλο διψήφιο ποσοστό», όπως είπε, εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αν τα πράγματα πάνε σωστά, είμαι σίγουρος ότι θα πάρουμε μεγάλο διψήφιο ποσοστό, το οποίο θα μας φέρει ξανά πρωταγωνιστές έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε.

Και προσέθεσε: «Εάν όμως πάρουμε χαμηλό ποσοστό, ο λαός μάς στέλνει μήνυμα αντιπολίτευσης» – ένα σαφές μήνυμα αναφορικά με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ το 2012, επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου (σ.σ. την οποία, ωστόσο, δεν την πήρε μόνος του) να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, τότε του Αντώνη Σαμαρά. Κάτι που, αναμφίβολα, οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική κατάρρευση των επόμενων ετών.

«Δεν πρόκειται να συζητήσω ούτε με τη ΝΔ, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν υπάρχει λαϊκή ετυμηγορία. Ο λαός θα καθορίσει τους συσχετισμούς και όχι οι δημοσκοπήσεις», ξεκαθάρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, η δημοκρατική παράταξη επιστρέφει με καθαρό πρόγραμμα».

Πηγή: Πολιτική – ΤΑ ΝΕΑ