Οι τελευταίες στιγμές ενός πλοίου – Γιατί το άφησαν να βυθιστεί ενώ ήταν μόλις τεσσάρων ετών (Video)

ΕΛΛAΔΑ

 

Μία πρωτοφανούς κλίμακας επιχείρηση έγινε επί 3,5 μήνες στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοιχτά της Βραζιλίας.

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα πλοία στον κόσμο, το Stellar Banner, βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 150 χλμ από την πολιτεία Maranhao.

Όλα ξεκίνησαν στις 25 Φεβρουαρίου, όταν το θηριώδες πλοίο μήκους 340 μέτρων και χωρητικότητας 300.660 DWT απέπλευσε από την πόλη Σάο Λουίς για την Κίνα έμφορτο με 290.000 τόνους σιδηρομετάλλευμα.

Κατά την αναχώρησή του υπέστη ρήγμα στην πλώρη του και άρχισε να παίρνει κλίση. Ο πλοίαρχος του κατάφερε να το προσαράξει σε μία αμμώδη ξέρα έτσι ώστε να αποτρέψει τη βύθισή του και να σώσει τις ζωές του πληρώματος.

Έκτοτε ξεκίνησε μία τεράστια επιχείρηση από εταιρία ανέλκυσης ναυαγίων ώστε να αποκολληθεί το πλοίο. Για να συμβεί αυτό έπρεπε να ξεφορτωθεί μεγάλο μέρος από το φορτίο του.

Όπερ και εγένετο. Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες εκφορτώθηκαν 145.000 τόνοι του φορτίου του πλοίου και 3900 κυβικά μέτρα από τα καύσιμά του. Το πλοίο αποκολλήθηκε στις 4 Ιουνίου και η κλίση του μειώθηκε από τις 25 στις 13 μοίρες.

Επόμενο στάδιο ήταν η ρυμούλκησή του σε βαθύτερα νερά ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επιθεωρήσεις των ζημιών που υπέστη. Αυτές έγιναν από δύτες και ειδικό ρομποτικό ROV και έδειξαν ότι το πλοίο ήταν ασύμφορο προς επισκευή.

Η πλοιοκτήτρια εταιρία Polaris πρότεινε τη βύθισή του και οι αρχές της Βραζιλίας έδωσαν τη σχετική άδεια καθώς έκριναν πως το υπόλοιπο του φορτίου του σιδηρομεταλλεύματος δε αποτελεί απειλή για το περιβάλλον.

Έτσι την Παρασκευή 12 Ιουνίου, το μόλις 4 ετών Stellar Banner κατέληξε στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού.

Οι τελευταίες του στιγμές καταγράφηκαν σε ένα βίντεο που κόβει την ανάσα.

Πηγή: metrosport.gr

πλοίο
βύθιση
Ατλαντικός
Has video: 

Πηγή: