Οι τρεις προϋποθέσεις του KKE για την ψήφο των ομογενών

Στην τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα στη ΔΕΘ παραπέμπει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με την ψήφο των αποδήμων.

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, ο Περισσός θα προτείνει τη διαμόρφωση κριτηρίων, ώστε να μην υπάρξει «αλλοίωση του εκλογικού αποτέλεσματος, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του αίματος για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας».

Οι τρεις προϋποθέσεις

Όπως σημειώνει το ΚΚΕ  ο κ. Κουτσούμπας είχε αναφέρει ότι «πρέπει να διευκολυνθούν οι Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν, αλλά για να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του “αίματος” για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που ισχύει σήμερα, το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια – περιορισμούς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα, ώστε το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά:

-υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους. Άλλωστε, στον πυρήνα του δικαιώματος της ψήφου βρίσκεται η συσχέτιση του δικαιώματος του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές και του να θίγεται κανείς άμεσα απ’ τις πράξεις των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων της χώρας. Δηλαδή, όσοι και όσες διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, οπότε και τους αφορά άμεσα η καθημερινότητα στην Ελλάδα.

-απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια. Έτσι μπορούν να καλυφθούν αυτοί που μετανάστευσαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

-αυτοπρόσωπη ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία, με κατηγορηματικό αποκλεισμό της επιστολικής ψήφου, που διευκολύνει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος».

Πηγή: Πολιτική – ΤΑ ΝΕΑ