Η υπουργός Πολιτισμού: “Γνώριζε πώς να αγγίζει την καρδιά και το συναίσθημα”

Τα συλλυπητήριά της για το θάνατο του Γιάννη Σπανού, εξέφρασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, που πρώτος έφερε το Νέο Κύμα στην ελληνική μουσική τη δεκαετία του ’60, πέθανε σε ηλικία 85 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος τον αποχαιρέτησε με μια συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας το 1934. Μπήκε στη δισκογραφία το 1964 με το τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά. Συνθέτης και στιχουργός με ιδιαίτερες ευαισθησίες ο Γιάννης Σπανός έχει στο ενεργητικό του σημαντικούς δίσκους και μεγάλες επιτυχίες: τις «Ανθολογίες», «Εκείνο το καλοκαίρι». «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι μ’ αγαπούσες», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή» κ.ά.

Το συλλυπητήριο μήνυμα της κ. Μενδώνη για την απώλεια του συνθέτη Γιάννη Σπανού
«Με τη διακριτικότητα, την ευγένεια, την ευαισθησία και τη δύναμη των μελωδιών του, ο Γιάννης Σπανός ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, εκείνους που διαμόρφωσαν την ελληνική μουσική των τελευταίων δεκαετιών. Η σπουδαιότητα της μουσικής του θα αναγνωρίζεται για πολλές ακόμη δεκαετίες στο μέλλον. Ο Γιάννης Σπανός ευτύχησε να συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές και να δει τα τραγούδια του να γίνονται κοινό κτήμα, μέρος του σύγχρονου πολιτισμού μας. Από την έναρξη της καριέρας του στη Γαλλία, όπου υπηρέτησε το γαλλικό chanson, μέχρι την καθοριστική του συνεισφορά στο Νέο Κύμα, τη μελοποίηση ποίησης με τις Ανθολογίες του, τις μουσικές του για τον κινηματογράφο και το θέατρο, ο Γιάννης Σπανός γνώριζε πώς να αγγίζει την καρδιά και το συναίσθημα. Η συμβολή του στην ελληνική μουσική είναι ανεκτίμητη. Η απουσία του θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρει στο μήνυμά της η Λίνα Μενδώνη.

Πηγή: iefimerida.gr

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης