Εικαστική εγκατάσταση του Αναστάσιου Κοτσίρα με τίτλο «303»

Λόγω των περιοριστικών μέτρων λειτουργίας στον τομέα της εστίασης, το Playhouse Livingroom στην Πατρόκλου, στηρίζοντας τις τέχνες και τους δημιουργούς της, εκμεταλλεύεται δημιουργικά αυτό τον κενό χώρο εντός του καταστήματός του έχοντας ξεκινήσει μία σειρά διαλόγων με νέους εικαστικούς μέσω του project Artplay space @Playhouse Livingroom.

Από σήμερα Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 και για δύο εβδομάδες θα παρουσιάζεται η εικαστική εγκατάσταση στο χώρο Artplay space του Αναστάσιου Κοτσίρα με τίτλο «303» η οποία αποτελείται από μία σειρά έργων, μονοτυπιών, που αποτυπώνουν βιομορφικά έναν βράχο των Μετεώρων, η ιδιαιτερότητα του οποίου έγκειται στην αποσφηνωτική του τάση σε σχέση με το σύνολο.

Ο βράχος λειτουργεί ως καθρέφτης του εσωτερικού κόσμου, σαν το φυσικό τοπίο να έχει μια εσωτερική ζωή που ξεκλειδώνεται. Η εκτενής και βραχύχρονη παρατήρηση οδήγησαν σε μια συνειρμική σύνδεση της ύλης με την εντύπωση του αποτυπώματός της, στην μονοτυπία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονοτυπία είναι μια τεχνική ανάμεσα στη ζωγραφική και τη χαρακτική, θα μπορούσε να οριστεί ως τυπωμένη ζωγραφική, το τελικό έργο που είναι μοναδικό είναι εκτύπωση. Η δυνατότητα να δημιουργηθούν ατέλειωτες παραλλαγές πάνω στο αρχικό θέμα προσδίδει μια ιδιαίτερη γοητεία στην εικαστική τεχνική της μονοτυπίας.

Κατ’ επέκταση οι πτυχώσεις των διαφόρων υλικών στα έργα του Αναστάσιου Κοτσίρα αφού διεγερθούν ανάλογα με τη διείσδυση του μελανιού στις επιφάνειές τους, μεταλλάσσονται σε υπαινισσόμενα γεωλογικά σχήματα. Το ίχνος ακολουθεί το στοιχείο σε έναν ασπρόμαυρο διάλογο, όπου οι υφές, οι ευαισθησίες, οι ποιότητες του φωτεινού και του σκούρου προκύπτουν από την επιλογή μιας συγκεκριμένης φόρμας που αποδομείται και αναπλάθεται προοδευτικά σε κάθε έργο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο εικαστικός.

Ο Αναστάσιος Κοτσίρας γεννήθηκε το 1994 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Εισήχθη το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών τεχνών του Α.Π.Θ. Αποτέλεσε φοιτητής των διδασκόντων εικαστικών, Τσακίρη Γεώργιου, Βασιλακάκη Βασιλείου και Παναγιωτάκη Σταύρου. Αποφοίτησε από τη σχολή το 2019. Είναι διδάσκων εκπαιδευτικός στην Ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας. Διατηρεί με τον πατέρα του εικαστικό Κοτσίρα Ηλία, εργαστήρι-φροντιστήριο ζωγραφικής σε Καλαμπάκα και Τρίκαλα. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και performances στην Ελλάδα.

Διάρκεια παρουσίασης: 20 Ιουλίου – 3 Αυγούστου 2020
Επιμέλεια: Μαρία Ζησοπούλου, Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου

The post Εικαστική εγκατάσταση του Αναστάσιου Κοτσίρα με τίτλο «303» appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Πολιτισμός – Τι Νέα Λάρισα;