Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κων/νος Κούμας»

Για φαντάσου… Αν μπορούσες να ακούσεις τη φωνή των λουλουδιών ή των αστεριών… Αν μπορούσες να ταξιδέψεις μέχρι τον Άρη και να δεις πως μια μέρα οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ζήσουν εκεί! Φαντάσου μια Βιβλιοθήκη να μετατρέπεται σε σχολή μαγείας και μέσα από τα βιβλία να ξεπηδούν οι ήρωες τους ή ακόμα η Βιβλιοθήκη αυτή να γίνεται ένας χώρος για κυνήγι θησαυρού ή μια χρονομηχανή! Φαντάσου τα όνειρα σου να γίνουν μια ιστορία που θα φτιάξεις και θα παίξεις με εσένα πρωταγωνιστή! Όλα αυτά και πολλά ακόμη θα μπορέσουν να ζήσουν όσα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019, με θέμα «Για φαντάσου…». Πρόκειται για μια σειρά βιωματικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο ξεχωριστό περιβάλλον της βιβλιοθήκης μας, που στόχο έχει να αναπτύξει και να απελευθερώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, μέσα από την επαφή τους με την ποίηση, τη λογοτεχνία, την αφήγηση, το θέατρο, τη μουσική, τα μαθηματικά κ.ά.

Η φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία διαρκεί από την 1η Ιουλίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2019 και αποτελεί μία συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Υλοποιείται από το ΔΕΒ με το συντονισμό της ΕΒΕ και ο σχεδιασμός της πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία απαρτίζεται από τις: Καλή Κυπαρίσση, Σοφία Λεβαντή, Ιωάννα Ρωμηού, Μαρία Σταγώνη. Τα εργαστήρια δημιουργήθηκαν από καταξιωμένους συγγραφείς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές και καλλιτέχνες. Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών, τα οποία θα ανακαλύψουν την ομορφιά της ανάγνωσης με έναν τρόπο ανάλαφρο, ποιητικό σαν παιχνίδι, που θα κεντρίσει και θα καλλιεργήσει τις αισθήσεις, τη φαντασία και τον συναισθηματικό τους κόσμο.

Οι καλοκαιρινές δράσεις ξεκίνησαν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κων/νος Κούμας» το 2012 με πρωτοβουλία και υλοποίηση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Future Library και συνεχίστηκαν τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος πραγματοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ για το συντονισμό των δράσεων αξιοποιείται από τις Βιβλιοθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η ιστοσελίδα www.network.nlg.gr.

Σας επισυνάπτουμε το πρόγραμμα με τις δράσεις μας για τον μήνα Αύγουστο. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της Βιβλιοθήκης (28ης Οκτωβρίου 9), δεν έχουν κόστος συμμετοχής, είναι όμως απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση ενδιαφέροντος.

Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις στο site της βιβλιοθήκης: http://vivl-laris.lar.sch.gr/ στη σελίδα μας στο Facebook και στη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης 28ης Οκτωβρίου 9 και στο τηλέφωνο: 2410531973 (κ. Γκουντουβά Βάγια).

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019, ώρα 11:00 -12:30

«Για φαντάσου… Ότι ταξιδεύεις στο παρελθόν, στην αρχαία Αθήνα, στην Αθήνα του Περικλή!»  Εμψυχώτρια: Μαρία – Ζωή Μιχάλη, Εκπαιδευτικός / Για παιδιά 5-14 ετών.

Δημιουργός εργαστηρίου: Αργυρώ Πιπίνη, Συγγραφέας, Ηθοποιός

« Σε λένε Ασπασία, τη γάτα σου τη λένε κι εκείνη Ασπασία, κι έχεις μια φίλη κουκουβάγια, τη Γλαύκα. Παίρνετε μέρος στις γιορτές της πόλης, επισκέφτεστε τα μνημεία της πόλης, βλέπετε  μια παράσταση στο θέατρο, πάτε στην Εκκλησία του Δήμου. Ξεφύλλισε τα βιβλία, μάζεψε το υλικό σου, κουβέντιασε με τους φίλους σου και πέσε με τα μούτρα στις δραστηριότητες».

Παρασκευή  23 Αυγούστου 2019, ώρα 11:00 -12:30

«Για φαντάσου… Τι μπορούμε να επιτύχουμε χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά»  Εμψυχώτρια: Νάντια Θέου, Μαθηματικός/ Για παιδιά 6-12 ετών.

Δημιουργός εργαστηρίου: Καλλιόπη Μυλωνά, Λέκτορας King’s College London.

«Είναι γεγονός: Όλοι χρησιμοποιούμε τα μαθηματικά σε καθημερινές εφαρμογές είτε το γνωρίζουμε είτε όχι. Αν ψάξουμε αρκετά, θα δούμε ότι τα μαθηματικά συνδέονται με πολλούς τομείς της ζωής μας. Τα μαθηματικά είναι η παγκόσμια γλώσσα του κόσμου μας, και από την αρχαιότητα ακόμα βοηθούν την ανθρωπότητα να εξηγήσει και να δημιουργήσει. Τα μαθηματικά είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν τα παιδιά να τελειοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους».

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019, ώρα 11:00 -12:30

«Για φαντάσου… Ανακαλύπτοντας τα υλικά και τον ήχο της γλώσσας μου» Εμψυχώτρια: Φωτεινή Γεωργίου, Καθηγήτρια Μουσικής-Φωνητικής, Φιλόλογος / Για παιδιά 4-14 ετών.

Δημιουργός εργαστηρίου: Θοδωρής Οικονόμου, Συνθέτης, Royal College of Music London.

«Σκοπός του προγράμματος είναι να καταλάβουν τα παιδιά την έννοια του ρυθμού και της μουσικότητας της γλώσσας μας με τρόπο οργανικό, να αναπτύξουν την φαντασία τους μέσω των ήχων και της μουσικής και μέσα από αυτή τη δράση να μάθουν και να προχωρήσουν παίζοντας».

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, ώρα 11:00 -12:30

«Για φαντάσου… Μια βαλίτσα με εισιτήριο μια σελίδα»

Εμψυχώτρια: Παναγιώτα Δραγατογιάννη, Εκπαιδευτικός / Για παιδιά 6-14 ετών

Δημιουργός εργαστηρίου: Νίκος Νίκας, Φιλόλογος, Καθηγητής Υποκριτικής, Ηθοποιός.

«Ένα πρόγραμμα φτιαγμένο για καλοκαίρι αλλά ιδανικό για όποια εποχή θελήσει κανείς όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα ταξίδια».

Παρασκευή  30 Αυγούστου 2019, ώρα 11:00 -12:30

«Για φαντάσου… Να μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους» Εμψυχώτρια: Μαρία Λιναρδοπούλου, Εκπαιδευτικός / Για παιδιά 5-8 ετών.

Δημιουργός εργαστηρίου:  Εύα Λέφα, Φυσικός, Δρ. Αστροφυσικής, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

«Ένα εργαστήριο για τους αστερισμούς και τους μύθους τους, ένα ταξίδι στον ουρανό και στα αστέρια».

The post Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κων/νος Κούμας» appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Πολιτισμός – Τι Νέα Λάρισα;