ΚΙΝΑΛ – Οι νέες αντικειμενικές αξίες φέρνουν επιβαρύνσεις στους πιο αδύναμους ιδιοκτήτες ακινήτων

Νέα βάρη στους αδύναμους ιδιοκτήτες ακινήτων με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ βλέπει το ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι οι νέες εντάξεις περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα επιβαρύνουν μια σειρά φόρων και τελών και έτσι θα αποκλείσουν πολλά αδύναμα νοικοκυριά από την έστω και περιορισμένη προστασία που παρέχει ο νέος πτωχευτικός κώδικας.

Αποκλεισμός αδύναμων νοικοκυριών από προστασία του πτωχευτικού κώδικα

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεθοδεύει τώρα και την επιβάρυνση των πιο αδύναμων ιδιοκτητών ακινήτων. Όπως είχαμε επισημάνει, τον περασμένο Ιούνιο μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, οι αυξήσεις τους σε πολλές λαϊκές συνοικίες φτάνουν έως και 40%. Οι νέες εντάξεις περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα επιβαρύνουν μια σειρά φόρων και τελών. Θα αποκλείσουν πολλά αδύναμα νοικοκυριά, αφού πλέον δε θα χαρακτηρίζονται ευάλωτα βάσει των προβλέψεων για τη χορήγηση του ΚΕΑ και για την έστω και περιορισμένη προστασία από τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

»Καλέσαμε τότε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των σχετικών ορίων ώστε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μην πλήξει τους ευάλωτους πολίτες. Η Κυβέρνηση όχι μόνο κώφευσε αλλά προχώρησε μάλιστα στην ιδιαίτερα προκλητική απαλλαγή για τους γόνους των μεγάλων ιδιοκτητών, αυξάνοντας το αφορολόγητο στις 800.000 για φόρους γονικής παροχής για κάθε παιδί.

Προς όφελος λίγων και ισχυρών

»Επιπλέον, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, φέρεται ως ειλημμένη κυβερνητική απόφαση η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που ισχύει για συνολική περιουσία αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

»Αυτό σημαίνει, στο βαθμό που υλοποιηθούν οι κυβερνητικές σχεδιασμοί, για το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, πως η κατάργηση της στοιχειώδους προοδευτικότητας που εξασφάλιζε ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες, θα μετατοπίσει πρόσθετο φορολογικό βάρος προς την πλευρά των πλέον αδύναμων ιδιοκτητών που αποτελούν την πλειοψηφία, προς όφελος των λίγων και ισχυρών.

»Το Κίνημα Αλλαγής θα κλιμακώσει τις πρωτοβουλίες του, ώστε να ανατρέψει την κοινωνικά άδικη φορολογική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Πηγή: Πολιτική – ΤΑ ΝΕΑ