Κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων «παροπλίζει» τις μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη – ακίδα του κοροναϊού

Ένα «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναπτύχθηκε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βαντερμπιλτ (VUMC) για την εξουδετέρωση του ιού COVID-19 είναι αποτελεσματικό έναντι όλων των γνωστών στελεχών ή παραλλαγών του ιού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Αυτό ήταν ένα από τα ευρήματα που ανέφερε μια πολυμελή ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis.

Σε μελέτες καλλιέργειας κυττάρων, οι ερευνητές καθόρισαν την ικανότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων καθώς και αντισωμάτων που απομονώθηκαν από πλάσμα ασθενών που είχαν αναρρώσει να εξουδετερώνουν τις εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2 που έχουν προκύψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Αφρική, Βραζιλία και αλλού.

Γενικά, τα περισσότερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί για την καταπολέμηση του COVID-19 έδειξαν «μειωμένη ισχύ εξουδετέρωσης», ειδικά έναντι στελεχών του ιού που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στη θέση 484 στην πρωτεΐνη -ακίδα, η οποία επιτρέπει στον ιό να συνδέεται και να μπαίνει στα κύτταρα των ανθρώπων.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι πολλά κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων υψηλής εξουδετέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είχαν αναπτυχθεί στο VUMC, είχαν καθόλου ή ελάχιστη αποτελεσματικότητα έναντι των παραλλαγών του ιού που στην πρωτεΐνη – ακίδα είχαν την μετάλλαξη  E484K, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη για θεραπείες που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις.

Ο James Crowe, Jr., MD, διευθυντής του Vanderbilt Vaccine Center (VVC) και η Ann Scott Carell καθηγήτρια στα Τμήματα Παιδιατρικής και Παθολογίας, Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt επεσήμαναν ότι «αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των ορθολογικά σχεδιασμένων κοκτέιλ αντισωμάτων όπως αυτά που έχουμε αναπτύξει».

Ο James Crowe εξήγησε ακόμη: «Επιλέξαμε δύο αντισώματα για να δημιουργήσουμε ένα μείγμα που θα αντιστέκεται συγκεκριμένα στην δυνατότητα του SARS-CoV-2 να ξεφύγει από τη θεραπεία. Ευτυχώς, αυτή η εργασία και πολλές άλλες μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι η προστασία που παρέχεται από τα αντισώματα που βρίσκονται τώρα σε έξι διαφορετικές κλινικές δοκιμές φάσης 3, θα πρέπει να επεκταθούν σε όλες τις τρέχουσες παραλλαγές που μας απασχολούν».

Ο Robert Carnahan, PhD, αναπληρωτής διευθυντής VVC και αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής, πρόσθεσε: «Αυτά τα ευρήματα ότι τα αντισώματα που αναπτύσσουμε αναστέλλουν τις νέες παραλλαγές SARS-CoV-2 καθίστανται ακόμη πιο σημαντικά, καθώς ορισμένες εγκεκριμένες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων φαίνονται πολύ απίθανο να προστατεύουν από τις νέες μεταλλάξεις.

«Η χρήση των κοκτέιλ αντισωμάτων στις ανθεκτικές παραλλαγές του ιού, πιθανότατα θα προσφέρει ένα σημαντικό νέο εργαλείο στον έλεγχο της πανδημίας COVID-19», κατέληξε ο Carnahan.

Πηγή: Υγεία – ΤΑ ΝΕΑ