Κομισιόν: «Ανεπαρκή» προς το παρόν τα εθνικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Θέλουν πολλή δουλειά»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε στις αρχές του μήνα ότι τα εθνικά σχέδια για την απορρόφηση του ποσού – ρεκόρ των 1,8 τρισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αναζωογόνηση των οικονομιών που επλήγησαν από την πανδημία της COVID-19 είναι πολύ αδύναμα για να προχωρήσουν, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Η αποθαρρυντική αυτή αξιολόγηση, η οποία κοινοποιήθηκε στις αντιπροσωπείες των χωρών – μελών στην ΕΕ σε μία «κλειστή» συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου, δείχνει τη δύσκολη μάχη που αντιμετωπίζουν οι 27 χώρες της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τρεις πηγές.

H γραφειοκρατία, οι πολιτικές διαμάχες και το ιστορικό κινδύνου απατών υπονομεύουν τον στόχο της διασφάλισης μίας ομοιόμορφης ανάκαμψης που θα δημιουργήσει πιο ενιαία βάση για τις χώρες της ΕΕ μετά την πανδημία, η οποία έχει αυξήσει το χάσμα πλούτου στην περιοχή. «Από τα σχέδια λείπουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στρατηγικό όραμα, συγκεκριμένοι στόχοι και αποτελεσματικότητα των δαπανών. Μένει πολλή δουλειά να γίνει», δήλωσε διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, απηχώντας την κριτική που έκανε η Κομισιόν στη συνάντηση. Άλλος διπλωμάτης είπε ότι η Κομισιόν τόνισε ότι ορισμένα σχέδια δεν ήταν αρκετά συγκεκριμένα και δεν είχαν μετρήσιμους στόχους.

«Εάν αυτά τα προκαταρκτικά σχέδια δεν βελτιωθούν, εάν είναι σκουπίδια, δεν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από την Επιτροπή. Ακόμα κι αν γίνονταν, οι καθαροί πληρωτές θα τα μπλόκαραν», είπε μία από τις τρεις πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφερόμενος σε πλουσιότερα κράτη μέλη, όπως οι Κάτω Χώρες, που είναι ιδιαίτερα πρόθυμα να αποφύγουν τη σπατάλη.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί πως λιγότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής τα αρχικά τους σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης με την Επιτροπή να προσπαθεί να περάσει το μήνυμα, από την μία να αποφευχθούν οι βιασύνες έτσι ώστε τα σχέδια να είναι ολοκληρωμένα και από την άλλη να «τρέξουν» τις διαδικασίες έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση χρημάτων που προορίζονται για την επούλωση των πληγών που αφήνει πίσω της η πανδημία.

Πηγή: protothema.gr

The post Κομισιόν: «Ανεπαρκή» προς το παρόν τα εθνικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Θέλουν πολλή δουλειά» appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Οικονομία – Τι Νέα Λάρισα;